Майчинство

Татковци новобранци – какво трябва да знаете?

Съвети за бащи на новородено за първи път

14.01.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Отглеждането на новородено е истинско предизвикателство. С това изпитание трябва да се справят не само майките, но и татковците. Лошото е обаче, че много татковци не знаят какво да правят, когато бебето пристигне у дома. Изпадат в паника, не са полезни и дори изпадат в депресия.

За да бъде полезен в бащинството един мъж и още повече в самото му начало, той трябва да притежава някои качества. Кои са те?

Бъдете готови да помагате

За да бъдат истински полезни, мъжете трябва да са винаги готови да помагат, защото иначе остават встрани от целия процес. По този начин страдат не само те, потискайки се, но страда и бебето, страда и майката, която се нагърбва с всичко.

Включвайте се в смяната на пелени, къпането, обличането, разходките, игрите – всичко!

Бъдете готови да давате подкрепа

Помощта и подкрепата вървят ръка за ръка. Само помощ и само подкрепа поотделно не са достатъчни.

Затова показвайте на майката на вашето дете, че винаги сте готови да сте до нея. Давайте й съвети, споделяйте какво е правилно според вас, предлагайте й да я отмените в гледането, за да може да свърши нещо належащо или просто да се поглези за един час. Това е истински важно, за да не се натрупва напрежение и да се отглежда бебето в една приятна и спокойна обстановка.

Намерете подкрепа и за себе си

Колкото и силен да е един мъж, той също има нужда от морална подкрепа. Затова намирайте време и за приятелите и близките си, с които можете да освободите напрежението. По-добре е да отсъствате за час-два от домашните задължения, вместо да позволите на натрупания стрес да експлодира в неподходящ момент.

Различавайте предизвикателствата

Както всяка майка се научава да различава кога бебето й има нужда от храна, сън, смяна на пелени или носене на ръце, така и татковците е добре да добият тези умения. Различните видове плач ще ви помогнат бързо да прецените как да реагирате, за да успокоите бебето. Решението е постоянно наблюдение и включване в задълженията по отглеждането на бебето.

Отделяйте време за интимност

Лесно е да се каже, но невинаги има време, енергия и желание за интимност, когато новороденото е отнело всичко това. И все пак не се отказвайте!

Важно е да подхранвате връзката си със същата любов, с която се грижите за бебето, защото и тя има нужда от внимание и постоянна обич.

Намирайте време и за себе си

Невъзможно е човек да поддържа напрегнат и енергичен ритъм всеки ден, а ритъмът на едно новородено бебе е точно такъв, въпреки че стои само в креватчето си. Около него винаги има какво да се прави.

Но е важно да отделяте време и за себе си. Психиката го изисква. Така ще сте по-полезни и на семейството си.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай