Майчинство

Обезопасяване на дома за малки деца

Какво трябва да имаме предвид в дома, ако имаме малко дете?

25.01.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Малките деца са трудни за опазване от различни опасности. Те са бързи, пъргави и чевръсти и най-малкото невнимание от страна на родителите може да се окаже рисково.

Какво трябва да знаете, за да обезопасите дома за малкото дете?

Пазете дребните предмети извън обсега на детето

Малки фигурки, игли, топчета, части от нещо, бонбони, ядки, монети, химикалки – всички дребни неща, които детето ви може да погълне ненадейно или да напъха в носа си, трябва да бъдат скрити много добре или поне вдигнати на достатъчно високо място, за да не може да ги достигне без чужда помощ.

Хубаво е детето да расте с домашен любимец, но трябва да сте предпазливи

Когато детето расте, грижейки се за любимия си животински приятел, това е прекрасно. Детето се учи на грижовност, внимание, толерантност и уважение към другите живи същества, а и към хората.

Но ако детето е все още много малко, погрижете се в никакъв случай да не го оставяте напълно само с животното. Внимателно подбирайте какво животно ще вземете. Ако детето ви е на възраст под 3 години, най-добре е да не взимате животно с остри нокти, например котка, защото те са своенравни и никога не знаете как ще реагира при изненада от страна на детето.

Разбира се, всичко зависи и от животното, ако сте сигурни в неговото послушание и респект към малките деца.

Бъдете винаги подготвени за екстремни ситуации

С малките деца никога не знаете какво може да последва във всеки един момент. Затова винаги имайте на разположение заредена аптечка, номерата на личния ви лекар и спешна помощ в близост. Добре е да се запознаете и с техники за първа помощ, ако ви се наложи – малките деца се задавят, падат, гълтат си езика и какво ли още не.

Добре е да сте подготвени за всяка ситуация.

Дръжте препаратите и дезинфектантите далече

Децата имат лошия навик да поглъщат негодни за пиене субстанции. Течните сапуни, препаратите за домакинството, парфюмите – всичко трябва да е скрито подобаващо. Тоалетните принадлежности са не по-малко токсични. Дори пастата за зъби не трябва да се поглъща, камо ли други измиващи или стилизиращи продукти.

Най-добре е да се държат заключени в отделен специален шкаф за целта.

Покрийте контактите

Сложете капаци на контактите или ги облепете с фолио, за да няма детето достъп до тях. Незнайно защо бъркането в контакта е афинитет на много деца.

Кухненски уреди и остри ножове далеч от детското полезрение

Кухненските уреди и острите прибори трябва да са заключени в специален шкаф или да са прибрани достатъчно високо, за да не може детето да ги достигне. Причините са повече от ясни.

Дръжте пухкавите играчки далеч от детето по време на сън

Рискът от задушаване дебне отвсякъде. Пухкавите играчки, плюшените мечета и техните разновидности са любими на децата и вероятно допринасят за успокояване и стопляне през зимните нощи, но е по-добре да ги държите далеч от спящото дете. Вместо това го обличайте в топла и пухкава пижама. Върши подобна работа, но е далеч по-безопасно.

Не изпускайте децата от поглед

Не оставяйте децата в близост до вода, стръмни стълби, тераси, балкони, достъпи до покриви без надзор. Децата могат да сътворят беля от всяко нещо, затова трябва да сме нащрек. Понякога децата играят на щури игри, които крият сериозен риск за здравето и живота.

Снимки: iStock

Коментирай