Майчинство

Родилна тъга и следродилна депресия – каква е разликата?

От какво най-често страдат младите майки?

15.02.2016г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Следродилната депресия е често срещан проблем при младите майки. Още по-често се среща родилната тъга. Какво представлява тя?

Родилната тъга се проявява още през първата седмица след раждането. Родилките търпят резки промени в настроението, често плачат без конкретна причина, изпитват силен страх, особено когато мъжете им отиват на работа. Страхът е свързан най-вече с невъзможността за справяне с ангажиментите покрай бебето.

Какви са симптомите на родилна тъга?

  • раздразнителност
  • тъга
  • чест плач
  • непостоянно настроение, най-вече негативно
  • тревожност и притеснение
  • чувство за некомпетентност в грижите за бебето
  • объркване
  • промени в апетита и съня

Често ли се среща родилната тъга?

Родилната тъга се среща много често, повече от следродилната депресия. Според проучванията повече от 80% от майките страдат от някаква форма на родилна тъга в някакъв етап след раждането. Хубавото е, че тези симптоми отшумяват от само себе си.

Кога се проявяват симптомите на родилна тъга?

Родилната тъга най-често се проявява през първата седмица след раждането. Тогава родилката вече си е вкъщи, ако всичко след раждането е наред. При някои майки обаче тя се появява след това. Други пък са я изпитали след отбиването на бебето. Това също е преломен психологически момент.

Какво предизвиква родилната тъга?

Родилната тъга се предизвиква най-вече от промяната в хормоналните нива на естроген и прогестерон. След раждането те спадат много рязко, което неминуемо повлиява настроението в негативна посока.

Друг фактор е излизането от болницата, където лекарите и сестрите са обгрижвали майката с внимание и компетентност. Когато тя остане сама, често изпада в безсилие и не знае как да действа. Това предизвиква плач и безпокойство от най-малкото нещо.

Внезапното осъзнаване на отговорността е друг силен фактор за рязката промяна в настроението и нагласата. При различните хора тя идва по различно време и с варираща сила.

Много лекари отчитат и явлението „период на оплакване“. В този период майките, както и татковците „оплакват“ коренната промяна в живота си. Допреди раждането са имали свобода и други отговорности. Сега вече с бебето на ръце положението е коренно различно.

Не само майките, но и татковците могат да страдат от родилна тъга. При тях проявленията са провокирани не от хормонални промени, а от психологически.

Каква е разликата между родилна тъга и следродилна депресия?

Границата е тънка и много жени бъркат тъгата с депресията. Най-съществените разлики между двете състояния са:

Моментът: Най-често родилната тъга се проявява веднага след раждането и преминава от само себе си в следващите няколко седмици. Клиничната депресия може да се развие през който и да е етап от живота след раждането, а е важно да се отбележи, че симптомите не отшумяват сами.

Дълбочината на симптомите: Колкото и неприятна да е родилната тъга, жените успяват да се справят с нея сами или с помощта на близките и половинката си. Докато следродилната депресия предизвиква много по-дълбоки и трудно преодолими симптоми, които пречат на нормалния живот на майката.

Разлики в лечението: Родилната тъга отшумява сама, докато депресията обикновено изисква лекарска намеса, терапия и медикаментозно лечение.

* * *

По материали от „Наръчник за оцеляване на младата майка“

Издателство „Кибеа“

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време