Майчинство

Наръчник за добри родители

Няколко съвета за възпитанието на децата

24.02.2016г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl

Снимка: photl

Отглеждането и възпитанието на децата е една от най-трудните задачи за всеки родител. Всеки иска да бъде добър родител, но въпреки многото планове, които имаме за възпитанието на децата, все нещо не ни се получава. Ето няколко прости правила, които ще ви превърнат в успешни родители.

Не се опитвайте да оправите всички проблеми на децата. Разбира се, че те се нуждаят от вашите съвети и помощ, но трябва да ги научите в сложни ситуации да намират и сами решението на проблемите.

Обърнете внимание на интересите на детето си, така че да му помогнете да ги развие.

Имайте високи очаквания за децата ви, но винаги бъдете реалисти.

Хвалете детето си всеки път, когато успява. Подкрепата е важна, когато искате децата ви да растат щастливи и мотивирани.

Не забравяйте, че дисциплината и наказанието са две различни неща.

Четете книги заедно с децата си всеки ден, дори и времето, в което ще го правите да е само половин час. Това е чудесен начин да се свържете с малките, а и да насърчите у тях желанието за четене.

Всеки родител допуска грешки в отношението си към децата. Имайте смелостта да признаете ваши грешки, вместо да се чувствате виновни. Така ще ги научите на честност и справедливост.

Приемете, че вашият партньор може да има различни идеи свързани с възпитанието на децата. Обсъдете ги и намерете компромисен вариант, от който всички ще бъдете щастливи.

Не оказвайте натиск върху децата по отношение на определени извънкласни занимания, ако те нямат желание да ги посещават. Това само ще ги стресира.

По възможност винаги се хранете заедно цялото семейство. Децата могат да не харесват всяка храна, която слагате на масата, но традицията на сплотеното семейство един ден ще се пренесе в техните семейства, които ще изградят.

Не поставяйте етикет на децата си, като „неможещ“, „неумеещ“, „мързелив“ и т. н. Също така никога не ги сравнявайте с други деца. Ако не спазите това правило, децата ще растат неуверени в собствените си възможности.

Винаги слушайте децата, когато ви говорят и по възможност се опитвайте да им отговаряте на въпросите.

Свързани статии

Насърчавайте децата да мислят за бъдещето, бъдете им добри съветници, но не оказвайте натиск върху избора, който ще направят за своето следване или избор на професия.

Винаги излагайте нещо в дома си, което детето е направило. Това е знак, че вие се гордеете с него.

Купувайте подаръци на децата, които отговарят на техните интереси и хобита.

Снимки: photl.com

Коментирай