Майчинство

Малките деца и стомашният грип

Как да действаме при стомашен грип?

27.02.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стомашният грип при малките деца е много коварен. Той започва със съвсем лека температура и редки изпражнения, но скоро се влошава. Започва повръщане, детето не иска да хапне нищо. Рискът от обезводняване при децата е много голям.

Какви са симптомите на стомашен грип при малки деца?

Един от първите симптоми на стомашен грип при малките деца е загубата на апетит. По това ще разберете, че нещо не е наред още преди да е започнала диарията.

Следват болки и спазми в стомаха, разстройство, повръщане. При по-големите деца типични симптоми освен повръщането са и гаденето без повръщане, повишената температура, присвиване, лошо храносмилане.

Опасен ли е стомашният грип?

И да и не. Най-лошото, което непременно трябва да се избегне, е обезводняването. Повечето деца се възстановяват без проблеми.

Обезводняването е много рисково при малките деца, защото може да се случи много бързо. Децата не знаят, че трябва да пият много вода, когато имат диария и повръщане, което е основната причина за това усложнение.

Бебетата и малките деца лесно се обезводняват, затова внимателно следете за тревожни симптоми:

  • вялост
  • сухи пелени (детето не уринира)
  • сухота в устата
  • малко или никакъв плач
  • хлътнала фонтанела

Обезводняването при малките деца често води до хоспитализация, защото единственият начин детето да приема течности при нежелание от негова страна е вливането.

Свързани статии

Как да намалите вероятността детето да се зарази от стомашен грип?

Основно правило е честото миене на ръцете с вода и сапун, а не с мокри кърпички и гел детергенти. Съдовете за хранене трябва да се измиват старателно след всяко ядене, а не да се изплакват отгоре-отгоре. Когато сте сменяли пелена измивайте ръцете си добре, независимо дали детето е здраво или не, защото фекалните бактерии сами по себе си повишават риска от инфекция.

Избягвайте да хапвате от храната на детето, както и да използвате едни и същи прибори.

* * *

По материали от „Наръчник за оцеляване на младата майка“

Издателство „Кибеа“

Снимки: iStock

Коментирай