Майчинство

Как децата да ви слушат повече?

Бъдете велик учител

14.03.2016г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Професията родител е една от най-трудните и най-отговорните. Родителите са тези, които поставят основите и развиват уменията, ценностите. Възпитанието е дълъг процес, който включва в себе си много фактори, единият от които е дали децата слушат родителите си или не.

Споделяме още няколко ключови момента от комуникацията с малките, които са важни, когато искате да възпитате и изградите една отговорна и успешна личност.

Бъдете велик учител

Големият учител отваря ума и докосва сърцето. Най-важните учители, които децата някога ще имат са техните родители. Приемете, че децата ви ще правят грешки. Затова не очаквайте от тях да бъдат съвършени.

Да се научите да толерирате несъвършенствата не означава да жертвате ценностите, които искате да изградите и да им предадете. Когато детето ви сбърка, посъветвайте го, покажете му верния път, дайте му кураж да се справи с трудностите.

Създаване на вътрешни правила

Във всяко семейство трябва да има вътрешни правила, които да бъдат лесни за разбиране от децата, но да бъдат спазвани от всички. Взаимните очаквания трябва да бъдат договорени, лесни за приемане от подрастващите, за да се създаде една връзка между тях и родителите.

Направете си дъска с отговорностите или задълженията, на която да отбелязвате кой за какво отговаря, какъв план за деня трябва да следва. Направете го цветно, забавно, но най-важното е да комуникирате помежду си, да се изслушвате и изказвате мнение.

Как да привлечете вниманието на децата към себе си?

Това не е лесна задача, а още по-трудно се оказва да бъде задържано вниманието към нещо. Най-напред си осигурете близост. Застанете на нивото на детето, сядайки до него, клякайки. След това започнете разговора с добър тон.

В зависимост в каква посока искате да насочите вниманието на малките е и това да ли ще подходите по-шеговито, забавно, с разказ, история или ще бъдете поучителни, наставляващи. Според едно проучване, когато ние се чувстваме свързани с друг човек, неговото влияние върху нас е много по-голямо.

Затова, ако искате да повлияете на децата и те да приемат сериозно това, което им казвате, свържете се с тях.

Използвайте по-малко думи

Когато родителите искат да отправят послание към децата, да ги наставляват или да им направят забележка, често говорят твърде дълго, което разсейва вниманието на децата. Когато давате инструкции, по възможност бъдете по-кратки и ясни.

Променете тактиката

Ако сте вдъхновяващи и мъдри в очите на децата ви, със сигурност ще ви приемат с респект, а думите ви ще имат тежест. Никой не иска да бъде командван, да му се заповядва.

Свързани статии

Може да проявите строгост, но опитайте забележките и правилата, които налагате, да не бъдат като команда, а да са градивен елемент.

Запазете спокойствие

Когато родителите са нервни и крещят, за децата има само едно послание и това е бягство. Да избягат от лошия тон, крясъците. В тези моменти на стрес малките спират да бъдат ефективни, да вникват в това, което им казвате и в резултат всички биват разстроени. Затова опитайте с времето да бъдете по-спокойни.

Снимки: istock

 

Коментирай