Майчинство

Как да се храним без да напълнеем, докато кърмим?

Какво трябва да включва менюто на кърмещата жена?

21.03.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кърменето е процес, чрез който на бебето се дават полезни хранителни вещества посредством майчината кърма. Затова кърмата трябва да е богата на полезни протеини, въглехидрати, мазнини и минерали.

Диетата на кърмещата майка е важна за здравето на бебето. Тя е важна и за здравето на кърмещата жена, защото от количеството калории зависят здравословния баланс на организма, теглото и полезните вещества за бебето.

Как трябва да се храните, когато кърмите, така че да не напълнеете, но и да не лишавате бебето си от хранителни вещества, необходими за растежа?

Не се лишавайте от хранене

Много майки правят грешката да се лишават от едно или повече хранения на ден, за да не напълнеят. Желанието да си върнем фигурата след раждането понякога взима превес, което обаче може да е вредно за бебето.

Не пропускайте хранения. Недейте да гладувате, за да отслабнете. Вместо това внимавайте какво точно и по колко ядете. Броят и видът калории са от първостепенно значение.

Ако не тренирате нищо дневният прием на калории трябва да варира между 1800 и 2000. Ако се упражнявате ежедневно можете да увеличите калориите до 2400. Ако кърмите много активно можете да добавите още 500 калории към дневния прием.

Обръщайте внимание на сигналите за глад

Никога не пренебрегвайте сигналите, които тялото ви изпраща. Ако усетите глад, веднага хапнете нещо, за да поддържате нивата на кръвната захар през целия ден. Така ще се предпазите от напълняване и същевременно няма да лишите бебето си от хранителни вещества. Яжте малки порции и не прекалявайте със забранените храни и хляба.

Гледайте часовника

Следете приемът на храна да се случва през 3-4 часа. Това също е важно за поддържане нивата на глюкозата в кръвта. Метаболизмът остава засилен и по този начин не качвате килограми.

Яжте бавно

Старо и фундаментално правило е да се яде бавно. Така всички хранителни вещества се асимилират по-качествено. Освен това мозъкът има достатъчно време да получи сигналите от стомаха, че вече сте сити. Това ще ви предпази от вредното преяждане.

Кои са храните, на които трябва да наблягате по време на кърмене?

Плодове

На ден трябва да ядете поне една порция пресни плодове. Те ще ви дадат необходимите полезни въглехидрати, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Зеленчуци

Зеленчуците са богати на минерали. Помагат за подобряване перисталтиката на червата и насищат кърмата с полезни вещества. Зеленчуците трябва да присъстват поне в 2 от основните хранения за деня.


Млечни продукти

Млечните продукти дават на организма важни протеини, калций, калий и магнезий. На ден е препоръчително да се хапват по около 100-200 грама млечни продукти.

Протеини

Протеините са важна част от хранителното меню на кърмещата жена. Чрез тях се предават жизненонеобходими белтъци на бебето. Полезните протеини могат да се набавят от постните меса, ядките, фъстъченото масло, рибата и бобовите растения.

Пълнозърнести храни

Чрез пълнозърнестите храни се набавят есенциални фибри, минерали, витамини, най-вече от група В, както и полезни растителни протеини.

Снимки: istock

Коментирай