Майчинство

Нормално ли е бебето да ака след всяко кърмене?

Напълно нормално е. Вижте защо

29.03.2016г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Независимо дали това е вашето първо бебе или вече сте преминали през бременността и раждането, винаги има въпроси, свързани с отглеждането на новороденото, на които ще искате да получите отговор.

Много майки се питат дали е нормално след всяко кърмене бебето да се изхожда. Да! Някои бебета акат след всяко хранене, а други на всеки три дни. Изхождането след всяко хранене е особено често при кърменото новородено. Това е добър знак за функционирането на червата. Когато движението им е нормално и бебето се изхожда след всяко кърмене, означава че получава и достатъчно мляко.

Изкуствено хранените бебета често имат проблем с изхождането и го правят по-рядко, за разлика от кърмените. Честотата на движенията на червата може да се забави между 3 и 6 седмици. Някои бебета продължават модела на изхождане след всяко хранене. Това означава, че едно едногодишно дете може да се изхожда до пет пъти на ден.

Когато този процес е последователен, консистенцията на изпражненията не е променена, няма място за безпокойство. Но ако има рязка промяна и изпражненията са воднисти, това може да се дължи на инфекция и е добре да се консултирате с педиатър.

Колко пъти на ден се приема за нормално изхождане при бебетата?

Новороденото може да има най-много осем до десет изхождания на ден. Един ден без изхождане обикновено не е причина за безпокойство. Докато бебето се храни добре, пишка около 6 пъти на ден и ака редовно, това е добър знак. Ако коремчето се подува и се нуждае от помощ, за да се изходи, важно е да се консултирате с вашия педиатър.

Свързани статии

В първите дни изхожданията на новородените са плътни и тъмнозелени на цвят, наричат се мекониум. След като бебето започне да се храни, постепенно акото променя своя цвят на жълтеникав.

Цветът на изпражненията може да зависи от различни неща, включително и това, което една майка консумира като храна, докато кърми, как бебето се хидратира.

Повече за бебешкото ако може да прочетете тук.

Снимка: pixabay.com

Коментирай