Майчинство

Как да направим отбиването на бебето по-лесно?

Поетапно или рязко да спрете кърменето

29.05.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отбиването на бебето е сложен процес. Някои бебета го приемат безпроблемно, други преминават трудно през промяната в храненето. Как е правилно да се случи отбиването, така че да не остави стресов белег у бебето, а и да е добре за майката?

За предпочитане е отбиването да се случи плавно, а не рязко да спрете кърменето. Кърменето след започналото захранване е добре да се случва сутрин и вечер, дори ако детето ви вече посещава ясла.

Друго решение е изцеждането на кърма, която да се оставя на човека, отговарящ за грижите и храненето на бебето, докато сте на работа. След уморителен работен ден е напълно възможно кърмата ви да не дойде, така че трябва да сте подготвени.

Ако компенсирате храненето с адаптирано мляко вероятността кърмата да намалее нараства, защото нейното количество е в зависимост от изискванията на бебето. Освен това, след като привикне към по-лесно изтичащата от шишето течност, бебето ще отвикне да смуче толкова силно от гърда. Така постепенно за около седмица ще започне да преминава изцяло на адаптирано мляко или хранене от шише с изцедена кърма плюс твърдите хранителни частици, които му давате.

Как да улесним отбиването?

Отбиването ще се осъществи по-лесно, ако и майката, и бебето го направят по-плавно. Най-добре е да действате поетапно.

Привиквайте бебето към биберона, като му давате и кърма от шише.

Заменете едно от дневните кърмения с шише с адаптирано мляко. След това увеличете от едно на две хранения дневно и продължете така, докато замените изцяло кърмата.

Първите хранения от шише ще бъдат по-добре приети, ако му ги дава друг, не майката. Ако бебето долавя миризмата на майчините гърди, то ще настоява да суче. Таткото има по-голям успех в храненето от шише.

Кърменето е важен момент за всяка майка. То продължава връзката между рожбата и майката след откъснатата пъпна връв. Някои майки трудно понасят отбиването на бебето и прекъсването на тази психологическа връзка. Кърменето запазва усещането за пълното сливане на майката с кърмачето ѝ.

Ако майката не е много притеснена и съумее да компенсира кърменето с повече ласки и близост, отбиването ще мине доста по-леко.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай