Майчинство

Подгответе гърдите за кърменето предварително

Няколко съвета за здравословно кърмене

17.06.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много млади майки изпитват трудности и болки в началото на кърменето. Повечето от тях не са били предупредени, че може и да има такива моменти. Това ги кара да се откажат от кърменето няколко дни или седмици след раждането.

Преди да захвърлите идеята за кърменето и да преминете към адаптирано мляко трябва да знаете някои неща за подготовката на гърдите за кърменето.

Подгответе зърната

Последните два месеца от бременността си спрете да носите сутиен по няколко часа на ден. Носете дрехите си в директен допир със зърната. Това ще ги направи по-твърди и оформени. На бебето ще е по-лесно да суче и няма да усещате толкова силен дискомфорт.

Можете също така да издърпвате от време на време зърната си с пръсти. Масажирайте ги леко всеки ден, за да ги стимулирате.

За да избегнете спирането на кърмата

През първите седмици е важно да кърмите бебето, когато то поиска. Давайте му да суче, като редувате двете гърди при едно хранене, или при всяко хранене слагате бебето на различна гърда. Колкото повече бебето суче, толкова повече кърма ще имате.

Свързани статии

За да предотвратите задушаване

Не се колебайте често да давате на бебето да суче. Може и да изцеждате по малко кърма, преди да му дадете да суче, за да не бъде зърното ви прекалено издуто за малката му уста. Измивайте гърдите си с топла вода и си правете компреси със специален крем, който предотвратява отоците.

За да можете понякога да отсъствате

Създайте си навика веднъж дневно да изцеждате кърма и да я давате на бебето с биберон. Така то ще свикне с биберона. Вие пък ще получите възможността от време на време някой друг да ви замества при храненето на бебето. Някои помпи за кърма се продават заедно със стерилизиращи контейнери. В тях можете да замразявате кърмата във фризера. Но не я съхранявайте повече от две седмици.

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай