Майчинство

Кога и как е добре да проходи детето?

Не се притеснявайте, ако детето се бави с прохождането

08.07.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ходенето е голямото събитие за детето в период между първата годинка и година и половина. Етапът на прохождането е значително по-важен и решаващ за промяна в поведението на детето, отколкото първият му рожден ден, с който обикновено той неправилно се свързва.

Всъщност прохождането става между десетия и осемнадесетия месец, или средно децата прохождат около четиринадесетия месец.

Детето ходи, когато е готово

Прохождането зависи както от достатъчна физическа и психическа зрелост, така и от темперамента на детето. Активните деца, които обичат откритията, обикновено прохождат по-рано, а спокойните, които предпочитат да наблюдават ще го направят по-късно.

Ако дете на 18 месеца все още не ходи, опитайте заедно с педиатъра да разберете каква е причината. Но до тази възраст изобщо не се безпокойте: моментът на прохождането не е свързан с никой друг признак, характеризиращ растежа на детето.

Когато децата са готови да проходят те правят всичко възможно в името на това. Паданията не ги обезкуражават, така че не се притеснявайте. Те насочват цялата си енергия в това да успеят.

Всичко е въпрос на темперамент

На една годинка децата могат да бъдат в много различни стадии на прохождането. Някои ходят на четири крака, по колене или на целите стъпала и се чувстват отлично. Обикновено вече са постигнали някаква скорост и пъргавина, които за момента ги задоволяват. Децата, които ходят на четири крака, по принцип се изправят по-бързо от останалите.

Има деца, които от едногодишни стоят на краката си, опрени в мебелите, като се опитват да се преместват от опора към опора. Други пък вече се пускат и сами правят няколко крачки, отделящи ги от възрастния, който ги насърчава да тръгнат до протегнатите ръце на мама или татко.

Как да окуражавате детето?

Помагайте на детето да се упражнява да ходи само ако усещате, че всеки момент то може да се пусне. Един от начините е да му осигурите подвижна опора. То я държи с две ръце и върви.

Другият начин е да го окуражите да се изправи. През следващите месеци детето често ще пада. То трябва да разбере, че паданията не са сериозни, и тук поведението на родителите е от решаващо значение.

* * *

По материали от „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

Издателство „Слънце“

Снимка: iStock

Коментирай