Майчинство

Как да овладеем ревността на детето?

То ще се сърди, когато обръщате внимание на друг

08.08.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ревността при малките деца е много често срещан феномен. Тя е напълно нормална и се проявява при почти всички деца.

Кога настъпва началото на ревността?

Обикновено първите ѝ прояви са в началото на втората годинка. Тогава малкото дете започва съвсем ясно да изразява по-сложни чувства. Най-яркото проявление на чувствата в този период е именно ревността.

Още от десет-дванайсет месеца се появяват първите признаци на това чувство: специфично ръмжене. Преди то изобщо не се е интересувало от отношенията между двама души от близкия кръг хора. Интересували са го единствено неговите отношения с тях. Сега обаче особено се дразни, когато майка му контактува усилено с друг човек.

Родителите са нежни един към друг или пък се целуват? Детето измисля нещо, за да привлече вниманието им и настоява да го взимат на ръце. Майката прегръща брата или сестрата? Детето се опитва да се пъхне между двамата, дори става агресивно. Някои деца не се намесват пряко, но започват да ръмжат, мрънкат, плачат или протягат ръце.

Детето е в състояние да долавя съществуването на отношения между майка му и друг човек от обкръжението. Страда, че вече не е единственият обект на нейната обич и нежност.

Свързани статии

Как да реагираме?

Трябва добре да разберем, че на тази възраст детето е твърде зависимо в емоционално отношение от своята майка. От друга страна неговите желания са по-ясно изразени. То започва да си изработва стратегии на противопоставяне, за да постигне целите си. Затова здравият разум изисква да успокоите детето и да го уверите във вашата обич и внимание.

Същевременно ясно да изтъкнете чувствата, които ви свързват с неговия баща и останалите деца.

Обградено с внимание и нежност, детето трябва постепенно да научи, че всички го обичат, но не е единственият обект на майчината любов. В това отношение ролята на бащата е важна. Той трябва да предаде и внуши на детето следното послание: „Аз също обичам майка ти и тя също ме обича. Затова позволи ни да се прегърнем, а после и теб ще погалим.“

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“

Снимки: iStock

Коментирай