Майчинство

Ползите от това да си работеща майка

Работещите майки страдат по-рядко от депресия

10.08.2016г. / 18 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За или против майките да се връщат по-рано на работа? Въпрос, който винаги предизвиква широк дебат по темата. Много жени избрали да се върнат по собствено желание по-рано към работата си, биват критикувани. Оказва се има редица ползи от това да си работеща майка и днес споделяме някои от тях. 

Работещите майки са положителен пример за подражание

Децата се изграждат като личности от ранната си възраст, а родителите са най-големите примери за подражание. Вероятно се питате, какъв ли пример може да даде една работеща майка на детето си?

Децата трябва да знаят, че майките са не само домакини, но имат и професионален живот, амбиции за кариера. Момиченцата ще растат с идеята, че една жена може да бъде едновременно добра домакиня, но и да постига успехи в работата си, да се развива.  

Страдат по-рядко от депресия

Според проучвания една жена, която е работила, била е активна преди да роди, е много по-вероятно да изпадне в депресия, ако се задържи дълго време у дома. За някои жени, дните се превръщат в еднообразие, започват да губят желание да се поддържат, да се грижат за семейството си, стават напрегнати. Всички знаем, че най-лошото за едно дете е да има насреща си стресирана и напрегната майка. 

Споделят пълноценно времето с децата си

Всеки от нас има в обкръжението си неработещи майки, които въпреки, че са изцяло отдадени на децата си, сякаш нямат търпението да си играят с тях, да  възпитават у тях добри навици, да развиват креативността им, да слушат, когато малките им говорят. 

От друга страна, работещите майки знаят, че времето с децата им е ценно и се стремят всяка минута да се посветят на тях.

Склонни са да имат много по-щастливи връзки

Работата ни винаги оказва влияние върху любовта. Оказва се, че жените, които по-рано се връщат към работното си или се занимават у дома със служебни въпроси, поддържат много по-хармонична връзка с половинките си.

Това правило важи с пълна сила за случаите, в които изпитваме удовлетворение от работата си, тя ни вдъхновява, кара ни да се чувстваме значими, постигаме успехи.

Децата на работещите майки са по-независими

Във всяко семейство има точни и ясни правила, наложени от родителите, които децата трябва да спазват. В семействата, в които и двамата родители работят, децата често трябва сами да се справят в определени ситуации и задължения.

Свързани статии

Понякога мама оставя някои домашни задачи за вършене, като това да се разходи кучето, да му се даде храна и т.н. За по-малките деца, които се налага да посещават градина, отделянето от майката е първото и най-голямо предизвикателство, с което се сблъскват. 

Излизат срещу големия свят и трябва да се научат на самостоятелност, да се научат да защитават интересите си, а това на по-късен етап от живота  ще им бъде от полза. 

Снимки: istock

Коментирай