Майчинство

Тревожни сигнали, че детето страда от психически проблем

Който може да прерасне в по-сериозно заболяване

31.08.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите с психичното здраве са изключително опасни. Те могат да преобърнат живота на човек. Децата са още по-уязвими, особено в училищна възраст. Много често, за съжаление, родителите не забелязват, че детето им има проблеми. 

Кои са признаците, които биха ви подсказали, че детето ви страда от психически проблем? Разберете преди да се е отключило сериозно заболяване!

Резки промени в настроението

Вярно е, че настроението на децата е променливо. Но ако забележите резки промени, които не можете да си обясните или поне ви се струват безпричинни, замислете се. Детето може да започне да се изолира, да страни от семейството и приятелите, да плаче или да се затваря само в стаята си. 

Смущения в съня

Проблемите със съня, особено в тийнейджърска възраст, са много характерни за наближаващ психически проблем. В това число спада и депресията. Тя крие огромни рискове за психичното здраве, самооценката, самочувствието и социалния живот в зряла възраст. 


Ако детето не може да спи през нощта, има трудности в заспиването или се буди често от кошмари и неспокоен сън, има вероятност това да е симптом на психически проблем.

Затруднения в концентрацията и паметта

Проблемите с паметта и концентрацията си проличават най-добре в училище. Ако забележите спад в оценките на детето, проблемът може да се корени в затрудненията му с паметта и концентрацията. 

Смущения в храненето

Липсата на апетит е сериозен сигнал за много различни проблеми. Сред тях са и психическите проблеми, депресията, анорексията и булимията, които също се числят към психическите разстройства. 



Ако детето ви е спряло да се храни, отказва любими храни или видимо слабее, обърнете внимание. Може да е тревожен сигнал.

Свързани статии

Физически наранявания

Децата с психически проблеми са склонни да се самонараняват. Забележите ли следи от рани по тялото на детето, за които то отказва да сподели или обясни, обърнете се към специалист, защото проблемът може дори вече да е напреднал. 

Употреба на алкохол и наркотици

Забранените вещества блазнят децата в тази възраст. Лошото е, че употребата им може да отключи не само зависимости, но и сериозни психически проблеми. 

Снимки: istock

Коментирай