Майчинство

4 отличителни черти на токсичните родители

Приемани са от децата като заплаха

30.10.2016г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мисията на всеки родител трябва да бъде да направи всичко възможно децата му да растат в сигурна и благоприятна среда, в която да се чувстват щастливи, подкрепяни и обичани. Но понякога допускаме редица грешки във възпитанието, а често повтаряме и тези на нашите родители.

Въпреки това има един модел родители, наречени токсични, които вредят на децата си, дори и след като те вече са станали възрастни индивиди. Вижте 4 отличителни черти на токсичните родители.

Те са прекалено критични

Всеки родител проявява известна критика. Токсичните родители винаги са крайни към децата си. За тях всички грешки на децата им са големи, а добрите постижения никога не са достатъчно добри.

За жалост това развива в децата самокритичност, която също минава границите, създава постоянно усещане за несигурност, ниско самочувствие, че не са достатъчно добри и успешни и че не биха могли да се справят с поставените им задачи.

Не позволяват да бъдат изразени негативните емоции

Токсичните родители са тези, които неглижират емоционалните нужди на децата си. Те не се интересуват от това какво усеща детето, дали иска да сподели своите страхове и радости. Чувствата на подрастващите са пренебрегвани системно, което често води до депресия.

С годините децата израстват като плахи личности, които не споделят мнението си, личности с ниско самочувствие, често страдат от депресия, развиват същото токсично поведение към своите деца, както техните родители.

Приемани са от децата като заплаха

Уважението и страхът не трябва да вървят ръка за ръка. В действителност, децата, които се чувстват обичани, подкрепяни и свързани с родителите си, е много по-вероятно да бъдат щастливи като възрастни.

Дисциплината е неизбежна, но тя не е свързана с внушаването на страх. От друга страна, токсичните родители се опитват да заслужат уважението на децата и да ги респектират с постоянен психически натиск, контрол, понякога използвайки заплахи и обидни думи.

Свързани статии

Използват неприемливи средства за контрол

За токсичните родители е характерно, че в критична ситуация винаги се опитват да вменят силно чувство на вина в децата си, независимо дали са на 5, 15 или 20 години. Постоянно повтарят на децата си какво са направили за тях, какви жертви са дали, от какво са се лишили, за да ги накарат да се почувстват виновни дори и когато не са.

Парите са другото средство, с което токсичният родител си служи. Ограничаването на средствата е често отправяна заплаха към децата.

Снимка: istock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати