Майчинство

Защо бебето започва да плаче преди заспиване?

Кога заспиването става все по-трудно?

17.11.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плачът на бебето е единственият му начин за комуникация с възрастните. Той обаче започва все по-настойчиво да се проявява преди заспиване. Защо това е така?

Към осмия или десетия месец бебето, което до този момент е заспивало спокойно, заситено от последното шише с мляко (или кърмене от гърда), сега вече започва буйно да негодува, когато го слагате в леглото и го оставяте само в стаята. Да сте наясно: този плач не е прищявка, а често е израз на истинска тревога и за напълно основателно желание.

Какви са причините?

На тази възраст детето напълно осъзнава собственото си съществуване и вече поддържа по-сложни взаимоотношения със своите близки. За него всяко откъсване от тях е мъчително. Слагането в леглото се изживява като раздяла. То знае, че неговото благосъстояние изцяло зависи от други човешки същества, над които има много малко влияние, освен ако не плаче.

Затова раздялата вечер и заспиването се превръщат в много деликатни моменти. Ако през целия ден детето е било извън дома (на ясли, при баба и дядо или при детегледачка) и вижда майка си, то доста тежко изживява момента на новата раздяла час по-късно. Ако баща му се прибира след неговия час за лягане, бебето ще прави всичко възможно да го изчака будно. Детето е наясно, че животът на семейството продължава в друга стая, и е недоволно, че го държат изолирано.

Как да постъпим?

Трудността произлиза от съчетаването на разбирането, че детето трябва да има емоционални контакти със семейството си, от които се нуждае, и известна непреклонност. Бебето трябва да се научи да заспива само. Ако го вдигате от леглото или му правите компания всеки път, когато не иска да заспи, вероятно ще предизвиквате засилване на плача и повече среднощни будения.

Важно е да усетите кога настъпва времето на Сънчо. Това е един и същи вечерен час, когато детето най-лесно заспива. Той отчасти зависи и от продължителността на следобедния сън.

Свързани статии

„Разумният“ час за лягане е най-добре съобразеният с времето, което всяко дете иска да прекара с мама и татко. Това е време за ласки, за игри, за общуване, а не само часове за хранене или къпане. Не е толкова страшно, ако сложите детето да спи в девет часа, след като през деня то може да спи, когато си иска.

При някои деца активността и нервността се засилват, когато се уморят, вместо да намаляват. Добре е да го знаете, за да тълкувате правилно възбудата му. За подобни деца вечерите трябва да са подчертано спокойни и тихи. Вечерното къпане често дава добри резултати.

* * *

Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимки: iStock

Коментирай