Майчинство

Проблемът нервно дете в яслата

Какво предизвиква умора и раздразнителност при децата и как да действате

22.12.2016г. / 11 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съвместното съжителство започва да се превръща в препъникамък след първата годинка. Ако детето ходи на ясли, вече ще премине в по-горна група. Преходът е важен за вас както в символичен план, така и в чисто практически.

Умората на детето в яслите

За детето преминаването в по-горна група също е много важно. Независимо от лекото безпокойство, което е съвсем нормално, то знае, че ще открие нови дейности, ще има по-напрегнат ритъм на живот, по-големи възможности за действие.

Обикновено приспособяването към новите условия става лесно, защото промяната се извършва едновременно за цяла група деца на неговата възраст. През следващите седмици и месеци обаче неминуемо възниква следният проблем: детето много се изморява. То трябва да е значително по-активно, сега вече е в доста по-шумна среда. Децата се движат повече, тичат, катерят се, играят заедно, боричкат се и т. н. Затова в края на деня малчуганът е с „надута“ глава.

Детето не разполага вече постоянно с легло, а има дюшече или легло, което се прибира в един ъгъл и се слага само за следобедния сън. Вече не може да си поспива сутрин. В яслите е пригодено кътче за почивка, но това е много трудно, когато приятелите му тичат и крещят наоколо. Някои деца ги завеждат в яслите още в седем сутринта, т. е. събудили са ги около шест часа.

Към всичко това прибавете и предългите дни, които децата прекарват в подобна обстановка (по-дълги от работното време на техните родители, защото трябва да добавите и времето за транспорт). Тогава ще сте наясно за умората на детенцето си през първите месеци. Това ще продължи, докато организмът му се приспособи и то се научи да компенсира липсата на краткия сутрешен сън с един по-дълъг следобеден.

Често срещани последици

През тази фаза „обществените изисквания“, които детето понася, не са особено съобразени с биологичните процеси, подчиняващи се на естествения ритъм.

„Трудно“ поведение

Възможно е да се появят смущения в поведението му, породени от една и съща причина: умората. През деня умората се изразява в: загуба на тонус, трудно съсредоточаване, леки смущения в държанието (например раздразнителност), трудно хранене на обед.

Раздразнително дете

Вечерта, когато взимате детето от яслите, плачът и много трудно овладяната раздразнителност ще са най-честият израз на умората. Учителката ще ви каже, че си е играло добре и е тичало през целия ден, а за вас остават сълзите.

Не се натъжавайте особено. Това е просто доказателство за доверие към вас. Най-сетне то е с вас и може да покаже умората си и да се отпусне. Прибирате се у дома и едва ви остава време да го изкъпете, да му дадете да вечеря и веднага да го сложите да си легне. Понякога ще заспи преди това.

Свързани статии

Как да постъпите?

Положението е неприятно, но обикновено не продължава дълго. Единственото разрешение, ако е възможно, е да съкратите времето, прекарано в яслите. Добре е детето от само себе си да се събужда сутрин, а пък вечер да има време и сили да се види с родителите си, да обходи къщата, да поиграе с играчките си, с братчетата и сестричките си и т. н.

Ако можете да се обърнете за помощ към баба или дядо, към детегледачка, към друга майка, към някоя домашна помощница, с една дума, към някого, който би могъл да води вашето дете по-късно на ясли или пък да го взима по-рано, не се колебайте и го направете. Иначе следете детенцето ви да спазва режим и да компенсира през нощта или през почивните дни липсата на сън.

* * *
Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимка: iStock

Коментирай