Майчинство

Трудности в говора при 3-годишните

Как трябва и как не трябва да реагират родителите

26.01.2017г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някои деца на 3 години са вече проговорили доста добре. Повечето обаче имат известни проблеми с изговора на думите и построяването на просто изречение. Някои родители се безпокоят, че тяхното дете „изяжда“ едни звуци, други променя или заменя, а трети изговаря абсолютно неразбираемо.

Затрудненото произношение е нормално явление в тази възраст. Безполезно и дори вредно е непрекъснато да поправяте детето, независимо че го правите добросърдечно. То произнася по този начин, защото просто на този етап не може да го прави по-добре. Пагубно е да му се подигравате или да го имитирате на шега.

Не бива да забравяме, че говорът е средство за общуване, а не за дресиране. Същността на онова, което детето казва, е по-важна от начина на изразяване. Ако често го прекъсвате, за да го накарате да се поправи, постепенно ще започне да си мисли, че не се интересувате от думите му, и ще бъде право.

Непрекъснатото поправяне на формата ще го накара да се откаже от съдържанието. Изграждането на говора все още е крехко и деликатно. Ако детето си мисли, че говори „лошо“, ще изгуби желание да се изразява свободно. Говорът му ще забави развитието си и резултатът ще е обратен на желания от вас.

Свързани статии

Спонтанно подобрение

Непрестанното поправяне на детето отразява непознаване на начина, по който то се учи да говори. Не правете забележки за изговора на дете, което едва е започнало да образува изречения. Напълно безполезно е и ще го обезкуражи.

Ако чува добре, разликата между чутото и изговореното може да бъде заличена, защото това е несръчността на езика, незрелостта на гласовия апарат или временно затруднената артикулация. Няма как детето да подобри произношението си от днес за утре.

В повечето случаи изговарянето на думите ще се усъвършенства през следващата година благодарение на говоренето и на физиологическата зрелост. Ако това не стане, ще имате време на петата година да заведете детето при логопед, който ще помогне в решаването на проблема.

* * *
Из „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимка: iStock

Коментирай