Майчинство

Симптоми при децата, които не трябва да игнорирате

Ниска или висока телесна температура

25.01.2017г. / 15 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато станем родители, благосъстоянието на децата ни се превръща в един от нашите най-важни приоритети. Малките деца често боледуват, докато изграждат своя имунитет. В много моменти възрастните се чувстват безсилни да помогнат на децата си.

Нашата добра наблюдателност е важна за бързото диагностициране и възстановяване на децата. Ето няколко симптома, които не бива да подминавате.

Висока температура

Високата температура не бива да бъде приемана като нещо нормално, особено при бебета до шест месечна възраст. Ако измерените стойности надвишават 38 градуса, задължително трябва да се консултирате с педиатър.

Не забравяйте, че температурата не е единственото важно нещо, на което трябва да се обърне внимание. Наблюдавайте и за придружаващи неразположения. Понякога при някои деца е налице ниска телесна температура, която може да се дължи на слаб имунитет, проблеми с щитовидната жлеза и други.

Дългосрочна треска

Ако до четири часа след приема на антипиретични медикаменти, треската все още е така интензивна и температурата не е понижила своите стойности, незабавно потърсете медицинска помощ.

Треска, свързана с главоболие

Бъдете много внимателни с оплаквания като болки във врата, схванат врат или главоболия, свързани с повишена температура, тъй като тези симптоми често могат да бъдат свързани с менингит.

Снимка: istock

Червени петна по кожата

Алергична реакция към медикаменти, храни, домашни любимци, шарка. В случай, че забележите някакви петна и промени по кожата на детето, задължително се консултирайте с педиатър.

Внезапна болка в корема

Ако вашето дете се оплаква от болки около пъпа или от дясната страна на корема и тези симптоми имат други придружаващи ги неразположения като повръщане, диария, това може да е знак за възпален апендицит. В тези моменти бързата диагностика е решаваща.

Главоболие с повръщане

Мигрената се среща не само при възрастните, но и при децата. Ако тези неразположения са чести и се задълбочават, трябва да потърсите лекарска помощ.

Рядко уриниране

Този симптом често се свързва със сухота устата, бледа кожа, повръщане или диария и може да бъде признак на обезводняване.

Свързани статии

Посиняване на устните

Този симптом може да се дължи на затруднено дишане, дължащо се на погълнат предмет, дихателни проблеми, причинени от алергична реакция или дори астматичен пристъп. Посиняването на устните може да е знак и за наличието на анемия.

Подуване на лицето, езика или устните

Това са характерни признаци на силна алергична реакция. Важно е да действате бързо.

 

Коментирай