Майчинство

Теми, които да не засягате пред децата си

Не е възпитателно да ви чуват да говорите за тези неща

27.02.2017г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Трябва да се внимава какво се говори пред децата. Не подценявайте тяхната крехка възраст. Малките деца са като гъби за попиване и запомнят всичко, което ви чуват да казвате. Друг е въпросът как го интерпретират.

Ето защо е важно да си мерите приказките. Не става дума само да внимавате за нецензурни думи – това е повече от ясно. Става дума за теми, които е по-добре да не засягате пред децата. Кои са те?

1. Колко джънк ядете всъщност.

Децата се възпитават повече с примери, отколкото с думи и поръчения. Ето защо, ако непрекъснато ги съветвате да не ядат джънк, а вие самите го правите, няма как да очаквате децата ви да наблягат на зеленчуците и плодовете. Бързата и вредна храна винаги е по-привлекателна, за съжаление.

2. Не казвайте, че и вие мразите зеленчуците.

Карате децата да ядат зеленчуци, защото са полезни, а вие самите ги избутвате от чинията си? Не очаквайте у тях да се зароди особена любов към скучните зеленчуци. Здравословното хранене не доставя такова удоволствие и децата ви бързо ще го разберат. Нека поне не го разбират от вас!

3. Тяхното заспиване означава купон за вас.

Младите родители и онези, които не са имали възможност да изживеят щурите си младежки години понякога се държат така – едва чакат да сложат децата да спят и започват да щуреят. Канят гости, излизат да изпият по едно питие и да потанцуват или се отдават на домашни забавления.

Децата ще ви чуят или ще разберат какво правите, трудно е да се скриете от тях. Това ще ги накара да се чувстват като бреме.

4. Не споделяйте, че сте се карали с партньора си.

Вие сте родители. Нещата, които не вървят между вас трябва да си останат между вас. Не е препоръчително да пренасяте скандалите си върху децата. Като техни родители те ви обичат еднакво, а с пренасянето на конфликтите към тях неминуемо ще се намесите в психиката им и желанието да общуват еднакво и с двама ви.

Да не говорим, че този модел на поведение почти със сигурност ще се пренесе в зрелите им години.

5. Болката от раждането.

Детето ви, особено ако е момиче, така или иначе ще разбере с времето, че раждането коства големи усилия и болки на майката. Не е нужно да го плашите и да му вменявате вина, че ви е причинило тези болки, защото точно така може да интерпретира детската психика вашето откровение. А и можете да откажете момиченцето си да ражда.

6. Финансовото ви състояние.

Трудно е да обясниш на едно дете, че имаш финансови затруднения, също както е трудно да не го разглезиш, ако си в добро материално състояние. Наистина трудно е за родителите да открият баланса, но е важно да внимавате от какво се оплаквате. Когато родителите вдигат ръце и се отказват да се борят с живота, за да осигурят материално семейството си, децата могат да свикнат с този модел и да нямат желание занапред да се борят.

Ако пък ги презадоволявате и им купувате всичко, което поискат, неминуемо ще ги разглезите. Те ще свикнат, че могат просто да поискат без да се налага да правят каквото и да било.

Снимки: iStock

Коментирай