Майчинство

С бебе на път – как да се справим успешно

Съвети от книгата „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ на Ан Бакюс

29.06.2017г. / 09 34ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Пътуванията са полезни за децата. Те прибавят нещо ново в обичайното им ежедневие. Обогатяват техния житейски опит. Когато имате бебе, пътуванията налагат сериозна предварителна подготовка. Само така те ще бъдат наистина положителни.

Ан Бакюс, авторката на „Моето бебе от 1 ден до 3 години“ препоръчва горещо да избягвате импровизациите. На тръгване наистина ще имате по-малко работа, но голяма е опасността по-късно да възникнат проблеми. Още повече че за едно бебе всяка промяна в привичките е генератор на безпокойство. Пътуването може да се превърне в удоволствие само ако детето усеща, че вие сте спокойни, уверени и отлично подготвени.

Добре обмислете пътуването

Винаги когато е възможно, избирайте пътуване с влак или със самолет, защото са за предпочитане пред дългото пътуване с кола. Докато детето е малко, пътуването с кола ще е по-лесно и спокойно, ако го правите нощем.

Пътуване с кола

  • Първото изискване е безопасността: пълен технически преглед на колата, изострено внимание и увереност на водача, здраво прикрепени преносимо легло и столче за кола са минималните изисквания. Никога, дори и при кратки пътувания, не слагайте детето в люлка или на коленете си.
  • Подредете в колата всичко необходимо: памперси, шишета, бурканчета с детска храна, минерална вода. Не забравяйте и няколко играчки.
  • Предварително си изяснете етапите на пътуването и мястото, където ще пренощувате.
  • Помислете за всичко, което ще ви улесни: стерилизирани шишета с биберони за еднократна употреба, най-бързо и лесно разтворимо мляко, уред за затопляне на шишетата, който се включва в запалката на колата, почистващи кърпички и други.
  • Следете температурата в колата: когато спирате по обед на пътя, може да стане твърде горещо, а вечер, ако сте в планината, да застудее.

Пътуване с влак

Независимо дали ще пътувате денем или нощем, влакът със сигурност е най-лесният, най-сигурният и най-удобният начин за пътуване с бебе. Във влака можете да го люлеете, то да мърда, да ходи, да играе... Повечето от скоростните влакове разполагат с пространство за преобличане на бебета и може да се затопли шише или бурканче във вагон-ресторанта.

Съвети за безопасно и приятно пътуване в напреднала бременност

Единственото неудобство са багажите. При пътуването с влак обикновено носите много багаж.

Пътуване в студено време

Снегът силно отразява слънцето. Предпазете бебето с крем за тотална защита и му сложете специални детски очила с UV филтър.

Сухият въздух в жилищата, както и високата надморска височина, могат да предизвикат дехидратация. Не забравяйте да давате на бебето често да пие течности.

Излизайте навън в най-топлите часове на деня. Не забравяйте да носите хидратиращ крем за кожата, вазелин за устните, за да не му се напукват.

Внимание: бебетата под година, които не правят физически упражнения, много бързо се охлаждат. Бъдете бдителни.

Свързани статии

Пътуване в горещо време

  • Не забравяйте най-важните неща: чадър, комарник, кенгуру със сенник, щори за прозорците на колата и други подобни.
  • Внимавайте за опасността от топлинни удари. Никога не оставяйте детето на слънце, ако температурата е над 25 градуса. Облечете му леки памучни дрешки и му давайте да пие много вода.
  • Следете за ухапвания от насекоми, за пясък в очите, за алергии (уртикария, конюнктивит и др.). Ако следобед бебето спи навън, не забравяйте комарника, който ще го предпази от оси и пчели.
  • Намажете цялото тяло на бебето със слънцезащитен крем. Внимавайте за слънцето в планините, защото поради по-голямата височина невинаги се преценява истинската топлина на слънчевите лъчи.
  • Следете за скачащи животни.
  • Ако разхождате вечер бебето или при хладно време, не забравяйте да покриете добре краката, главата и ръцете му.

* * *
Из „Моето бебе от първи ден до 3 години“ на Ан Бакюс
Издателство „Слънце“
Снимка: pexels

Коментирай