Майчинство

За ползите от късното майчинство

Кои са позитивните страни на това да си зряла майка

16.08.2017г. / 12 36ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Да имаш бебе на по-късен етап от живота си вече е стабилна тенденция. Все повече зрели жени стават майки, докато процентът на 20-годишни родилки драстично намалява, най-вече в развитите страни. 

Да си по-възрастна майка (като в това число влизат всички жени, родили над 30 години) има своите немалко позитиви. Кои са най-често срещаните сред тях? 

Повече професионални възможности 

Зрелите жени имат по-голям професионален опит. Ако са работили на едно място през последните години преди да родят вероятно са спечелили доверието на колегите и шефа си. Това е голям бонус предвид факта, че могат да разчитат на разбиране и подкрепа от тяхна страна. Ако пък след изтичането на майчинството зрелите жени решат да сменят работното място, ще им е по-лесно, тъй като имат опит. 

Грешки, които прави всяка жена, когато става майка за първи път

Достатъчно време да се поучите от жените около вас

По-зрелите майки задължително имат няколко приятелки около себе си, които са станали майки по-рано. Това е ценно, защото от тях винаги може да се получи цялата нужна информация, за да сте готови. 

Зрелите майки са по-спокойни и отглеждат по-възпитани деца

Това констатира скорошно изследване по темата. Според данните възрастните майки имат повече житейски опит и добър подход с разбиране към децата за разлика от младите и неопитни майки. 

Зрелите майки имат бонус – пенсионирани родители 

Ако сте по-зряла майка вероятността родителите ви да са в пенсионна възраст е по-голяма. Това си е страхотен бонус, защото ще могат да ви помагат с отглеждането на децата. 

Знаци, че ще бъдете добра майка

Изживели сте своите моменти с партньора

Младостта е времето, в което човек трябва да пътува, да опознава света, себе си, живота. След като се наживее е време да създаде семейство и да отгледа децата си. Ако сте зряла майка, вероятно можете да го потвърдите. 

Зрелите майки живеят по-дълго

Според някои проучвания, жените, които имат бебета след 30-годишна възраст имат по-голям шанс да доживеят по-дълбоки старини, отколкото родителите по-рано. Звучи обнадеждаващо!

Малките неща ще спрат да ви тормозят

Животът ви преди и след децата ви е поднесъл толкова много изненади, че вече нищо не може да ви стъписа. Освен това малките неща, които преди са ви дразнели и на които сте отдавали значение вече дори не забелязвате.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Статията не е вярна ( преди 5 години )
В статията се казва, че "Според данните възрастните майки имат повече житейски опит и добър подход с разбиране към децата за разлика от младите и неопитни майки." Това не е вярно. Те подценяват младите майки като пишат за тях, че са "неопитни". Аз не мисля така. Това според мен е обида към жените, които са родили деца млади. С това глупаво изказване искат да кажат, че младите майки не могат да гледат деца, така ли? Едно време жените като са раждали много млади след 18г. да не би да не са могли да си гледат и възпитават децата? Тези, които са писали статията според мен не са никакви, за да определят на коя възраст жената става за майка и на коя възраст не става и е неопитна. И освен това на каква възраст една жена ще роди първото си дете е въпрос на личен избор и си е лично нейна работа. Ако една жена е намерила подходящия мъж на 20,22,23г. и двамата искат да се оженят и да имат дете, тогава не виждам какъв е проблемът една жена да роди на тези години, при положение, че е пълнолетна. Никъде не е писано, че жените непременно трябва да раждат след 30г. Като, че ли пр. 30г. те не са пълнолетни и нямат право да раждат. Една жена, когато реши тогава ще има дете. Аз смятам, че това е лично решение и важен момент в живота на всяка една жена и не трябва да е повод за упреци. Според мен това, че "зрелите майки живеят по-дълго" също не е вярно. Повечето баби, които са след 90г. са родили децата си млади по на 19-20г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Не съм съгласна! ( преди 5 години )
Не съм съгласна със статията. Според мен всяка жена сама трябва да реши на колко години да роди първото си дете. Всяка жена ражда, когато си е намерила подходящ партньор и когато има възможност да се омъжи и да роди дете. Не мога да си обясня защо в днешно време при българите, ако една жена роди мн. млада примерно на 19-20г., въпреки че е пълнолетна всички й казват, че е още мн. млада, че още й е рано да гледа дете, или пък че няма да може да гледа дете на тази възраст. Навремето нашите баби като са раждали на тези години, да не би да не са могли да си гледат децата. Някои говорят също, че жените в днешно време не трябва да раждат толкова млади (на 19-20г.), че не е правилно, че не е редно. Защо едно време е било нормално жените да раждат на 19-20г., а сега да не е? И кой решава дали едно нещо е нормално или правилно. Кои са те, че да определят на каква възраст една жена трябва да ражда? И откога това една жена да иска да стане майка на 19-20г. е нещо нередно и аморално? Откога най-голямото щастие за една жена-раждането на дете се превърна в повод за съдене на майката заради възрастта й? По закон една жена има право да се омъжва и да ражда стига да е навършила пълнолетие-18г. На 19-20г. жените са пълнолетни, така че имат право да раждат деца. Аз не виждам какъв им е проблемът на някои клюкари (при положение, че всички българки раждат пълнолетни) да одумват и да подценяват младите майки. За съжаление отношението към младите майки в България е много лошо. Ако една жена иска да има дете веднага след 18г. това едва ли не се приема за "ненормално". Според мен манталитетът на българите е много сбъркан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар