Да имаш бебе на по-късен етап от живота си вече е стабилна тенденция. Все повече зрели жени стават майки, докато процентът на 20-годишни родилки драстично намалява, най-вече в развитите страни. 

Да си по-възрастна майка (като в това число влизат всички жени, родили над 30 години) има своите немалко позитиви. Кои са най-често срещаните сред тях? 

Повече професионални възможности 

Зрелите жени имат по-голям професионален опит. Ако са работили на едно място през последните години преди да родят вероятно са спечелили доверието на колегите и шефа си. Това е голям бонус предвид факта, че могат да разчитат на разбиране и подкрепа от тяхна страна. Ако пък след изтичането на майчинството зрелите жени решат да сменят работното място, ще им е по-лесно, тъй като имат опит. 

Грешки, които прави всяка жена, когато става майка за първи път

Достатъчно време да се поучите от жените около вас

По-зрелите майки задължително имат няколко приятелки около себе си, които са станали майки по-рано. Това е ценно, защото от тях винаги може да се получи цялата нужна информация, за да сте готови. 

Зрелите майки са по-спокойни и отглеждат по-възпитани деца

Това констатира скорошно изследване по темата. Според данните възрастните майки имат повече житейски опит и добър подход с разбиране към децата за разлика от младите и неопитни майки. 

Зрелите майки имат бонус – пенсионирани родители 

Ако сте по-зряла майка вероятността родителите ви да са в пенсионна възраст е по-голяма. Това си е страхотен бонус, защото ще могат да ви помагат с отглеждането на децата. 

Знаци, че ще бъдете добра майка

Още по темата

Изживели сте своите моменти с партньора

Младостта е времето, в което човек трябва да пътува, да опознава света, себе си, живота. След като се наживее е време да създаде семейство и да отгледа децата си. Ако сте зряла майка, вероятно можете да го потвърдите. 

Зрелите майки живеят по-дълго

Според някои проучвания, жените, които имат бебета след 30-годишна възраст имат по-голям шанс да доживеят по-дълбоки старини, отколкото родителите по-рано. Звучи обнадеждаващо!

Малките неща ще спрат да ви тормозят

Животът ви преди и след децата ви е поднесъл толкова много изненади, че вече нищо не може да ви стъписа. Освен това малките неща, които преди са ви дразнели и на които сте отдавали значение вече дори не забелязвате.