Майчинство

Кога да дадете биберон на бебето за първи път?

Вслушайте се в предпочитанията на мъничето си

14.09.2017г. / 08 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много майки се колебаят кога да дадат на бебето си биберон. Моментът е индивидуален и зависи най-вече от предпочитанията на бебето.

Някои специалисти смятат, че представянето на биберона пред бебето трябва да се случи след като спрете да кърмите. Те се опасяват, че бебето може да започне да бърка майчиното зърно с биберона като това би могло да навреди на здравословното му хранене. С цел да се избегне храненето от бутилка, поддръжниците на тази теория препоръчват да се изчака с биберона след спиране на кърменето.

Съвети за лесно хранене с шише

Противниците на това схващане обаче не смятат, че едното има общо с другото. Използването на биберон има своите позитивни страни. Той има успокояващо влияние върху бебето, особено преди заспиване. Биберонът намалява и нощните пробуждания.

Важно е кога точно ще представите биберона на бебето си. Важно е това да се случи в момент, в който то не е гладно. В противен случай рискът от изместване на майчината гърда за сметка на биберона е голям. Това ще затрудни отвикването на бебето от биберона, както и кърменето.

4 неща, за които майките не бива да се притесняват

Свързани статии

Как да прецените кога да дадете биберон на бебето?

Вслушайте се в неговите предпочитания

Нека бебето ви ръководи. Ако приеме биберона веднага, добре. Но ако се противи, не го насилвайте.

Предложете биберона между храненията

Трябва да сте сигурни, че бебето не е гладно. Така няма да нарушите хранителните му навици.

Избягвайте да използвате биберона за забавяне на храненията

Биберонът е залъгалка, която помага в други случаи, но не и за удължаване на интервала между храненията. Избягвайте този вреден навик. Използвайте биберона предимно преди заспиване, за успокояване при стресова ситуация или за успокояване при пътуване.

Коментирай
Свободно време