Майчинство

7 начина да съобщим на децата за развода

Как да подходим в трудния момент на раздяла

28.12.2017г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разводът е труден за партньорите, но най-тежко го понасят децата. Не е лесно да се съобщи лошата новина на малките създания, които вярват в любовта завинаги между техните родители.

Понякога обаче моментът на раздялата е неизбежен. Как да съобщите това на децата си и как да им помогнете да го преодолеят по-безболезнено?

Направете си план

Не бързайте да съобщавате новината на децата. Ще им дойде като гръм от ясно небе. Според специалистите, децата не трябва да бъдат въвлечени прекалено рано в целия процес на развода и подялбата.

Брак без любов или развод – кое наранява повече децата?

Съобщете им, когато сте обмислили къде и кога ще се изнесе другият родител, когато сте подали документите и когато сте постигнали споразумение как ще процедирате занапред. Чак тогава можете да съобщите всичко това на децата, за да ги успокоите.

Наблюдавайте децата внимателно

Следете за смущаващи реакции и промени в тяхното поведение. Новината ще ги разтърси, а детската психика и тази на тийнейджърите е крехка.

Свържете се с техния учител или класен ръководител

Те са специалисти по възпитанието и обучението на деца. Могат да наблюдават тяхното поведение в училище или в детската градина и да помогнат за преодоляването на проблемния период.

Уверете децата, че вината не е в тях

Много деца реагират по този начин. Смятат, че вината за развода е в тях. Детската психика бърза да потърси вината в себе си. Затова се постарайте да обясните възможно най-меко обстоятелствата, поради които се налага да се разделите с партньора си.

Не приемайте техния гняв присърце

Има вероятност децата да се обърнат срещу вас, да започнат да ви мразят и да проявяват гневни изблици срещу ви. Не го приемайте лично и знайте, че ще им мине след като осъзнаят какви са обстоятелствата. Дайте им малко време и цялата си любов и разбиране.

5 причини, които водят до развод или раздяла

Знайте, че децата са интуитивни

Бъдете искрени с тях. Не ги лъжете и не украсявайте историята. Също така не крийте изцяло чувствата си, защото тяхната интуиция не лъже и те ще усетят вашата театрална игра.

Подбирайте думите си мъдро

В никакъв случай не говорете лошо за партньора си пред тях. Не ги настройвайте срещу него, за да ги привлечете на ваша страна. От това те ще изгубят много за в бъдеще. Оставете връзката им с другия им родител здрава.

Коментирай