Майчинство

Най-лошите начини да окуражите детето

Неволни родителски грешки, които оказват влияние върху децата

28.02.2018г. / 11 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки родител се опитва да окуражава децата си в името на това да ги научи да се справят в живота, да успяват, да не се отказват.

За съжаление обаче има различни видове окуражаване и подходи към тях. Не всички са полезни за детето. Някои дори могат да окажат зловредно влияние върху характера му и формирането му като личност.

Признаци на тревожност у децата

Кои са най-лошите начини, по които един родител може да насърчава своето дете?

Да каже на детето, че е свършило добра работа

Важно е да хвалите детето, когато наистина е свършило добра работа, но да му казвате „добра работа“, когато е твърде малко и просто е успяло да отиде до тоалетна в гърнето, е безсмислица, смятат специалисти, най-малкото защото още няма понятие за „работа“.

Препоръчително е на крехката възраст между 1и 3 годинки да го хвалите, назовавайки съответното действие, което то успява да изпълни, придружено с подходяща радостна интонация. Например, когато детето направи първите си крачки, му кажете: „Ти ходиш!“ с широка усмивка и патос. Така то ще разбере, че е успяло да се справи с нещо трудно за възрастта му.

Да му казвате, че всеки печели

Децата трябва да се научат, че за да успеят, трябва да се потрудят. Не е полезно родителите да ги поощряват, казвайки че всички печелят, дори когато губят. Така детето остава със замъглена представа кога реално се е справило добре и кога не.

Свързани статии

Любопитни факти за бебетата, родени през февруари

Обяснете им, че има разлика между индивидуалните успехи и състезания и тези в екип. Що се отнася до спортни постижения, например, отборът може да е изгубил по точки, но да се е представил добре по други показатели. Научете децата да анализират успехите и провалите си.

Не им давате негативна обратна връзка, само за да не ги нараните

Важно е как поднасяте информацията, а не толкова каква е самата информация. Детето трябва да се научи, че понякога ще получава и критики в живота. Това е градивно за неговия характер, хъс за усъвършенстване и надграждане. То трябва да знае, че е необходимо да полага усилия, за да стане по-успешно в дадена област.

Насърчавате едни и същи таланти между братя и сестри

Не забравяйте, че всяко дете е индивидуална личност. Това, че братчето или сестричето може да пее не означава, че и другото дете трябва задължително да го умее, само защото на вас ви се иска. Открийте талантите на децата си и ги насърчавайте поотделно.

Коментирай
Свободно време