Майчинство

4 етерични масла за бебета

За спокоен сън и при колики

14.03.2018г. / 10 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричните масла са били използвани за облекчаване на различни неразположения още преди хиляди години. Те се извличат от различни растителни източници чрез процес на дестилация. Днес етеричните масла присъстват в редица козметични продукти, наслаждаваме се на техния аромат добавяйки ги във вана, ароматни лампи, дифузери.

Ако се използват правилно, уникалните им свойства носят ползи и за бебетата. Тъй като те са концентрирани растителни екстракти, нанасянето им директно върху кожата и в погрешна концентрация може да доведе до алергии и дори повръщане при децата.

За да избегнете нежелани реакции от ползването на маслата е важно да се допитате до педиатър. Също така е препоръчително маслата да се разреждат във вода, козметика и да се тестват най-напред върху малка зона на бебешката кожа за евентуални дразнения. След теста е важно да се изчака 24 часа.

В случай че кожата се зачерви, получат се обриви, не ползвайте маслата. Не на последно място, не тествайте повече от едно масло в един ден. Вижте кои 4 аромата може да се харесат на вашето бебче.

Масло от лавандула

Лавандулата е известна със своите седативни и успокояващи ефекти. Ако вашето бебе е неспокойно и заспива трудно, направете му успокояващ масаж с масло от лавандула. Може да добавите няколко капки от него към козметиката, която ползвате ежедневно или към ваната.

Според някои изследвания, масажът с лавандулово масло може да помогне и за облекчаване на коликите, но и при ухапвания от насекоми.

Игрите на бебето между 6 и 12 месеца

Масло от евкалипт

Като естествено отхрачващо средство, маслото от евкалипт е чудесна естествена грижа, която може да облекчи дихателните пътища.

Но трябва да бъдете внимателни с използването на това етерично масло, особено ако детето е под двегодишна възраст. Консултирайте се с педиатър, преди да използвате евкалипт за респираторни проблеми.

Масло от лайка

Това ароматно масло също ще успокои бебето и ще му помогне да заспи по-лесно. Просто добавете няколко капки от него към ежедневната баня или козметика и масажирайте нежно върху бебешката кожа. Подобно на лавандулата, лайката също е добра за облекчаване на симптомите на колики.

Какво представляват люспите по главата на бебето?

Масло от мандарина

Етеричното масло от мандарина има сладък и приятен аромат. Както и другите цитрусови масла, то не е фототоксично, т. е. не прави кожата по-чувствителна към слънчева светлина и изгаряния.

Свързани статии

Прилагането му върху бебешката кожа след разреждане не би трябвало да причини дразнене. Подобно на лавандулата, мандарината има успокояващ ефект и е добра алтернатива, ако детето не понася аромата на лавандула.

Коментирай
Свободно време