Майчинство

Полезни храни, които повишават теглото при децата

За здрава имунна система

16.04.2018г. / 11 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-големите предизвикателства за един родител е оформянето на менюто на малките деца. То трябва да е разнообразно, съобразено с възрастта, предпочитанията на малките, но най-вече да е здравословно.

Знаете ли, че имунитетът при децата е свързан със здравословното повишаване на теглото? Ако случайно вашето дете трябва да наддаде килограми или искате да поддържате здравословно тегло, вижте кои храни могат да ви помогнат.

Кърма

Кърменето е един от най-добрите начини вашето бебе да наддаде тегло в първите 6 месеца. По отношение на храненето, няма храна, подобна на майчиното мляко. То е питателно, здравословно, балансирано, осигуряващо важни хранителни елементи за развитието на детето.

Освен това кърмените бебета по-рядко страдат от запек или разстройство на стомаха, тъй като кърмата е много лесносмилаема.

Хубаво е, ако кърмите вашето бебе да добавите към храненето си повече сурови бадеми, леща, нахут, тъй като това ще повлияе на синтеза на кърма.

Опасности за детското здраве, които всеки родител трябва да знае

Банани

Малките деца ги обичат, а вкусните плодове им осигуряват калий, фибри и въглехидрати. Бананите са и едни от първите плодове, които малките опитват. Те са идеална храна, когато сте на път или разходка, защото бързо осигуряват необходимата енергия и засищат.

Ако ги приготвяте на пюре може да ги комбинирате и с други подходящи за възрастта на детето плодове, зеленчуци.

Кисело мляко

Друга здравословна възможност за наддаване на теглото е храненето с качествено кисело мляко. То е богато на калций, витамини и минерали. Осигурява на децата здравословни мазнини и помага в наддаването на тегло.

Също е лесно за храносмилане и се препоръчва при диария и стомашни неразположения. На някои деца комбинацията от бисквити и кисело мляко е любима (разбира се здравословни бисквити за деца). Хубаво е да избягвате подсладените кисели млека, тъй като те съдържат много захари.

Особености в прохождането при децата между 1 година и 18 месеца

Варива

Грах, боб, леща.. Всички те присъстват в менюто на малките деца. Те са богат източник на протеини, калций, желязо, калий, магнезий, мастни киселини, фибри. Децата може да ги консумират под формата на крем супа, зеленчукови пюрета.

Свързани статии

Картофи

Един от първите зеленчуци, които се въвеждат в менюто на бебетата. Картофите са един от най-богатите източници на въглехидрати, което спомага за бързо увеличаване на теглото.

Могат да се комбинират с качествено месо, плодове, зеленчуци, да ги предлагате на децата под формата на крем супи, пюрета. Не на последно място, картофите са богати на калий, калций, фосфор, които са важни за развитието на костната система.

Коментирай