Майчинство

Честни ли са „правилата на играта“ при прием на първокласници?

Защо да запишеш детето си на училище се превръща в ходене по мъките

16.04.2018г. / 14 04ч.
Аз жената
Честни ли са „правилата на играта“ при прием на първокласници?

От днес започва кампанията за прием на първокласници в София. Децата и техните родители се изправят пред едно от най-големите предизвикателства.

Защо да запишеш детето си на училище се превръща в ходене по мъките – това коментира в студиото на „Околосветско“ Лара Златарева – кака Лара.

„Това е най-трудният прием, защото той не зависи нито от качествата, нито от знанията на детето ти, а от едни правила, измислени от група хора“, сподели в студиото обичаната телевизионна водеща. Без право на избор – къде се получава объркване при разпределянето на бъдещите ученици по учебните заведения?

Кака Лара споделя горчивия си опит. „Районирането беше направено именно с идеята децата от квартала да бъдат в кварталното училище. В нашия случай не е така, защото училището ни попада в друг район“, споделя тя.

Според критериите кандидатите се разделят на три групи – такива, които живеят в квартала над 3 години, тези, които живеят в квартала между 1 и 3 години и третата група, която се състои от живеещи в квартала по-малко от година. „Аз попадам в четвърта група – район, съседен на училището, което значи, че моето дете е с по-малки шансове от тези, които са се регистрирали вчера при съседката.“

Аз, живеещата на 5 крачки от училището в „район съседен“, имам 5 точки спрямо децата, които живеят в Лозен. Това е абсурдно.“, коментира Лара Златарева. В какво се състои проблемът и как той може да бъде решен? Има ли дискриминация при приема за първокласниците?

Повече вижте във видеото.

Коментирай