Майчинство

Родителски грешки, от които децата се чувстват нещастни

Избягвайте негативната рутина в ежедневието, не подценявайте крясъците

31.05.2018г. / 11 39ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да бъдеш родител е най-голямата житейска мисия. Родителството никога не е перфектно, то е съпроводено с грешки, понякога неволно направени, а има и такива, които са модел, наследен от нашите родители.

Още с появата си, малките имат нужда да се чувстват обичани и защитени. Докато трябва да се научим да различаваме дали бебето плаче, защото е гладно или му се спи, трябва да бъдем наясно и кои наши модели на поведение могат да накарат децата да се чувстват нещастни. Вижте някои от тях.

Каква е средата, в която живеете?

Родителите трябва да гарантират, че децата са заобиколени от позитивни и любящи вибрации в дома. Във всяко семейство възникват проблеми и понякога те могат да бъдат извън контрола ви. Но ролята на родителя е да помогне на детето да се адаптира към тези промени и да го защити от хаоса.

Малките деца се превръщат в тревожни възрастни, ако често са изложени на конфликти у дома. След години трудно се справят с проблемите в живота, страдат от драстични промени в настроенията, ще се чувстват несигурни. Макар че, докато са съвсем малки може да не разберат разговора, винаги улавят по тона ви сериозността му.

Красиви момичешки имена и тяхното значение

Да плаче или не бебето?

Винаги ще има спор по въпроса дали бебетата трябва да се оставят да плачат или не. Някои възрастни смятат, че това е възпитателен метод за малките деца, че те хитруват, манипулират с плач. Важно е да знаем, че за бебетата плачът е просто средство за комуникация. Когато е щастливо, то се смее. Когато се чувства несигурно или нещастно – плаче. Когато родителите не реагират разбиращо на неговите сълзи, детето се чувства незащитено, необичано.

Рутина в ежедневието

Може би мислите, че бебетата и малките деца не разбират какво е рутина и не се отегчават от нея, но грешите. Когато правите така че денят ви да е разнообразен, интересен, малките се чувстват сигурни, по-спокойни, щастливи, любопитни.

6 начина да успокоим плачещото бебе

Общуването е ключово

Когато родителят пее или разговаря с бебето си, това става неговото първо излагане на комуникация. Не само му помага да разбере начините за общуване, но също така го кара да се чувства защитено и обичано.

Общуването с малките е ключът към изграждането на силна връзка между тях и родителите. Обратно, ако тонът ви, отношението ви, показват отрицателни емоции, децата ще се чувстват нещастни, самотни.

Свързани статии

Докосване на децата

Никога не забравяйте значението на чувството, което докосването и контактът могат да предизвикат в децата ви. Въпреки че някои родители смятат, че гушкането и милването може да разглези децата, всъщност прегръдките успокояват малките, карат ги да се чувстват уверени, подкрепяни. На по-късен етап от живота си, повишават доверието си към вас.

Крясъци

Физическото насилие, наказанията не са единственото нещо, което стресира малките деца. Дори и тонът, с който решите да говорите на децата, може да ги изплаши. Не подценявайте крясъците си, те могат да доведат до проблеми в психическото развитие на малките. Така може да се стигне до това, че вашето бебе ще страда от поведенчески проблеми на по-късен етап от живота си.

Коментирай