Майчинство

5 начина да преборите нощните напикавания на детето

Един от най-често срещаните проблеми при малките деца

22.06.2018г. / 09 58ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Нощното напишкване е едно от предизвикателствата, които срещат много родители. То притеснява както децата, така и техните настойници, а когато се прояви в по-късна възраст, след 3-4 годинки, става причина и много деца да изпитват голям срам и неудобство. Този проблем се среща при много деца, като най-често представлява неволно изпускане.

Според Клиника Мейо, която е един от най-големите здравни и изследователски центрове в Щатите, 15% от децата на възраст до 5 години се напикават нощно време. А при децата между 8 и 11 години този процент пада под 5.

Не търсете вина

Често родителите се разгневяват, когато дете се подмокри и в яда си казват обидни думи. Това обаче не бива да се случва, защото подтискате още повече хлапето, което и без това чувства неудобство от случилото се. Освен това, гневната ви реакция може да задълбочи проблема, а не да помогне за решаването му. 

Не превръщайте случилото се в огромен семеен казус, както и не го разгласявайте пред външни хора и в присъствието на детето. Според някои американски педиатри най-добрата реакция е да не обсъждате напикаването, освен ако не продължи във времето. 

>> Родителски грешки, от които децата се чувстват нещастни <<

Говорете с педиатъра

Споделете с педиатъра на детето за тези случки, така че тя да проследи развитието на детето и да предложи варианти за справяне със ситуацията. Ако детето ви на възраст повече от 5 години или напикаването започва изведнъж да се случва, обсъдете дали има вероятна причина за това. Поговорете с доктора и възможните причини, като например уринарни инфекции, диабет или дори стрес, както и много други потенциални фактори. Имайте предвид, че в голям процент от случаите не е физическа причината за това изпускане, а психологическа или емоционална. 

>> Високата температура - кошмарът на всеки родител <<

Окуражавайте разходките до банята преди сън

Убедете се, че детето е ходило до тоалетна, преди да е легнало да спи. Това е един от начините да предотвратите напикаване. Дори и детето да няма желание и да казва, че не му се ходи, помолете го да отиде с вас и все пак да опита. 

>> 4 храни, които правят децата по-умни <<

Проверете дали няма запек

Много често констипацията се явява причина за проблеми с пикочния мехур. Когато ректумът, който се намира зад пикочния мехур, е запълнен с твърди изпражнения, се оказва по-силно напрежение върху мехура. Това може да доведе до нестабилност на мехура, което през нощта (а и през деня) да причини съответно изпускане. Затова много лекари съветват да се следи дали детето няма запек, който всъщност да е причината за честите напишквания.

>> 20 неща, на които трябва да научите децата си <<

Купете аларма за мокро легло

Вече се предлагат и подобен тип аларми, които сигнализират на секундата, в която детето се подмокри. Това прекъсване на съня може да настрои мозъка да контролира пикочния мехур и да окаже превенция срещу изпускания в бъдеще. 

>> Начини да избегнете прилошаване в колата <<

Коментирай