Майчинство

Чести грешки, които правим с приспиването на бебето

Приспиването е една тежка мисия, която често виси на косъм от успеха

06.11.2018г. / 10 16ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Безсънните нощи вървят ръка за ръка с невероятните емоции да бъдеш родител. Обичаш това мъниче, обожаваш го, но дойде ли нощта, косите ти се изправят, защото не знаеш дали късметът ще е на твоя страна – ще заспи ли бързо бебчо, ще спи ли непробудно и ще има ли поне 2-3 часа сън за теб? Тъй като този така важен въпрос засяга много родители, позволихме си да обобщим някои от най-често срещаните грешки с приспиването на малките деца и да ви предупредим за тях.

Очаквате твърде много и твърде скоро

Вие мечтаете за страната на сънищата, но същото не важи за вашето мъниче. Това е така, защото бебетата на възраст под 12 седмици, нямат представа все още за разликата между ден и нощ. Всъщност, хормоните, които контролират процесите на заспиване и събуждане все още не функционират при бебетата на 3 месеца и по-малки дори. Когато са толкова малки, не можете да очаквате нищо друго, освен че ще спят тогава, когато имат нужда. На тази възраст бебчетата са толкова малки, че стомахчето не може да задържи голямо количество мляко. Затова те се хранят често и щом огладнеят, се събуждат. Преди да стане на 16 седмици бебчето ви ще се буди често и трябва да сте наясно с тези негови нужди. Не бива да очаквате, че от втората седмица ще спи по цяла нощ, защото наистина е почти невъзможно. Затова, занижете очакванията си и бъдете реалисти, а не мечтатели.

>> Любопитни факти за бебетата, родени през ноември <<

Престаравате се

Вълнението че имате бебе е огромно и съвсем нормално е да искате да купувате различни и нови играчки, да се събирате с приятели, които се радват да видят мъничето, но имайте предвид, че при децата под 1 годинка, всичко ново около тях може да им действа свръхстимулиращо. Всички ярки цветове, нови аромати, звуци, усещания, превъзбуждат малките деца и правят заспиването трудна и тежка мисия. Опитайте се да създадете рутина за бебето, да не прекалявате с новите неща за него, а да го запознавате постепенно с любопитните предмети. Особено това важи за вечерните занимания преди лягане. Изградете си рутина за вечерта, която да е позната на детето и да свикне, че след нея идва време за сън.

>> Каква майка сте според зодията <<

Избързвате с приспиването

Изморени сте, решавате да пропуснете някои от обичайните дейности вечер преди сън и решавате просто да се излегнете приятно до бебето, в трепетно очакване то да заспи бързо. Да, но за бебетата след 6-седмична възраст, вечерната рутина и традиционни занимания са сигнал, че идва време за сън. Затова, ако избързвате с нетърпение и пропускате очакваната от бебето вана, масаж и упражнения например, може мъничето да ви изненада неприятно и да не заспи така бързо, както се надявате. Това е така, защото колкото повече време минава, детето свиква с тези навици и се настройва за сън.

>> Полезни плодове по време на кърмене <<

Прекъсвате дрямката на бебето

Бебето ви се буди често през нощта, заспива трудно, буди се лесно, а през деня спи непробудно. Това ви води на мисълта, че е по-добре да прекъсвате дремките през деня, за да може да спи по-дълбоко през нощта. Да, ама не. Истината е, че ако оставите детето да спи през деня, когато то иска, колкото дълго иска, както през деня, така и през нощта, толкова по-добър и пълноценен ще е сънят. Единственият човек, който знае от колко сън се нуждае бебето ви е самото то. Ако го събудите преждевременно, ще го лишите от необходимия му сън. Това може да доведе до прекомерна умора, а тази умора води до раздразнителност и невъзможност да заспи лесно вечерта. Затова следващия път, когато бебето ви се унесе в приятна дрямка през деня, просто се присъединете, вместо да го будите.

>> 6 начина да успокоим плачещото бебе <<

Стремите се към невероятна тишина

Бебето е заспало и вие се притеснявате, че може да го събудите с издаването на неволен шум. Стъпвате на пръсти и треперите да не издадете шум, който да събуди мъничето. Но всъщност това не е най-доброто решение. Ако тишината не е привична за детето, то може по-лесно да се сепне и да се събуди от нея, отколкото от шума, на който е свикнало. Например, ако имате друго дете и бебето е свикнало с неговите песнички и говор, то няма как да му пречи по време на сън. Разбира се, става въпрос за лек шум и издаване на звуци, не много силни шумове, които биха раздразнили всеки, не само бебето ви. Това, което е по-вероятно да събуди детето, е нетипичният шум в дома ви. Ако просто правите обичайните неща, с които детето ви е свикнало, няма причина да се притеснявате, че то може да се събуди.

Коментирай
Свободно време