Майчинство

Кога бебето е готово да започне да пълзи

И кои са червените флагове, че нещо не е наред

04.02.2019г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяко бебе, както и всеки възрастен човек, има своите индивидуални особености. Затова е трудно да се каже кога е точният момент, в който бебетата започват да пълзят. Много майки се притесняват, че с бебето им нещо не е наред, защото го сравняват с други бебета, започнали да пълзят по-рано.

Повечето бебета се научават да пълзят между седем и десет месеца, но разбира се този период може да се удължи и до годинка. Когато този момент наближи, бебето ще започне да показва определени признаци, че е готово да започне с това ново предизвикателство.

Признаци, че бебето е готово да пълзи

Ако бебето е започнало да избутва горната част на тялото си встрани или използва ръцете си активно, за да се хваща за различни предмети, то скоро ще започне да открива възможности за придвижване на телцето си в пространството.

Как да отгледаме щастливо бебе?

Един от явните признаци на скорошно лазене е когато бебето започне да се обръща по корем. Така то има повече възможност да обърне погледа си напред и да изследва света. Когато нещо привлече вниманието му, то инстинктивно започва да прави опити да се придвижи. Далеч по-различно е, отколкото в началните месеци, когато кръгозорът на бебето е стеснен заради лежането по гръбче.

Когато бебето започне да се дърпа с ръце също е признак на желание за започване на пълзене. Скоро бебето ще открие, че може да си помага и с крачета, за да се избутва, освен издърпването с ръце.

Какви са различните стилове на пълзене?

Някои бебета пълзят с лакти, подобно на войници, трениращи на земя и по корем.

Други предпочитат да разчитат предимно на краката си и да се избутват напред.

Въртенето и търкалянето също е вид лазене, така че ако забележите бебето си да го прави знайте, че това е неговият начин и няма нищо тревожно в това.

С бебе на път – как да се справим успешно

Класическото пълзене е подобно на паяче, което използва и ръцете и краката си, за да се премести.

Независимо каква поза заема бебето, важното е, че се движи без значение какъв стил е избрало то.

За какво да внимавате?

Въпреки че пълзенето е индивидуален процес, който не би трябвало да ви плаши, ако се развие по различен начин в сравнение с други бебета около вас, все пак има някои червени флагове, за които да сте бдителни.

Ако бебето се развива по всички други показатели напълно нормално, но пълзенето дойде малко по-късно според вашия педиатър, няма повод за притеснения. Някои деца дори напълно пропускат този период и направо започват да се изправят и да правят първите си стъпки.

Прекалените закъснения в опитите на бебето да премества тялото си в пространството обаче могат да са сигнал за проблем.

Една възможна причина бебето да се буди нощем

Свързани статии

Ако бебето показва следните признаци, консултирайте се с лекар:

Трудности в държането на главата изправена, докато сте гушнали бебето си и то е подпряно на рамото ви.

Невъзможност да се преобърне, за да достигне играчка или биберон в креватчето му. Би трябвало да се справя с тази задача на около 7 месеца.

Затруднява се да седне на 7 месеца.

Не умее да се издърпва с ръчички на 9 месеца.

Не се опитва да прави първи стъпки на 12 месеца.

За да разберете дали бебето има някакви моторни затруднения, задължително се консултирайте с педиатър, който наблюдава развитието на бебето.

Коментирай