Майчинство

4 упражнения за стегнат корем след раждането

Ефективни упражнения, които помагат да върнете формата си отпреди

12.09.2022г. / 13 03ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Раждането е едно от най-големите и важни неща, които могат да се случат в живота на една жена. Да дариш живот е безспорно хуманна и изключителна отговорност. Но наред с отговорността, бременността и раждането имат своята цена, поне що се отнася до външния вид на жената. Напълняването при много жени се отразява и на психическото и емоционално състояние. А майката има нужда от спокойствие и добро настроение, за да се справи с нелеката задача да отгледа щастливо и усмихнато малко човече.

Тъй като знаем колко важна е визията за една жена, днес ще ви предложим да се запознаете с няколко лесни упражнения, които ще ви помогнат да се сбогувате с увисналото коремче след раждането. Изисква се обаче постоянност и търпение, за да видите резултати. Не се отказвайте, а ги правете редовно. Преди да пристъпите към тях, ако сте родили съвсем наскоро, се консултирайте все пак с вашия лекар, за да ви каже, че можете да ги правите.

Упражнение 1:

Можете да правите това упражнение една седмица след като сте родили детето си по естествен начин, а ако сте родили секцио може би трябва да изчакате около 8-10 седмици. За всеки случай, консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че няма рискове.

Легнете по гръб със сгънати колене и сложете една възглавница под дупето и бедрата си и една възглавница между коленете. Стъпалата са опрени плътно на пода, ръцете също. Вдишайте и издишайте, стегнете корема и повдигнете плавно нагоре таза, стискайки бедрата си сякаш правите упражнение на Кегел. Задръжте 5 секунди и отпуснете. Направете 10 повторения.

Ползи: Подобрява коремната издръжливост и сила.


Упражнение 2:

Заемате същата позиция като при предното упражнение, но този път без възглавниците. Коленете да са леко раздалечени. Повдигнете нагоре таза в позиция мост. Задръжте така няколко секунди и бавно се върнете към началната позиция. Направете 5 повторения, които след време увеличете на 10.

Ползи: Укрепва както корема, така и бедрата и задните части.

Упражнение 3:

Легнете по гръб със събрани крака. Сгънете левия крак в коляното, като опрете плътно стъпало в пода. Задръжте корема стегнат, вдишайте, след което издишайте и силно натиснете левия крак към пода, все така далеч от тялото, а коляното да продължава да е сгънато. Върнете се в начална позиция. Сменете крака и повторете упражнението по 5 пъти за всеки крак. След време е добре да ги правите по 10 пъти.

Ползи: Укрепва корема, дупето.

Упражнение 4:

Легнете по гръб, коленете да са сгънати. Обгърнете коленете с кърпа, като с ръцете дръжте краищата на кърпата. Дърпайте краищата на кърпата като същевременно стискате бедрата едно към друго. Вдишайте, издишайте и след това стегнете мускулите на корема и повдигнете раменете от пода. Задръжте така и отпуснете. Направете го 10-12 пъти, като с времето увеличете на 20 повторения.

Коментирай
Свободно време