Майчинство

Важни правила при среща с новородено

За какво да внимавате, ако ви предстои да ходите на гости на приятелка с бебе

22.05.2019г. / 08 12ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ваша близка приятелка или роднина е родила съвсем наскоро и вие изгаряте от нетърпение да се видите с нея и с бебенцето. Разбираемо е, че се вълнувате и имате голямо желание, но все пак е важно да се съобразите с няколко неща, преди да планирате подобна среща. Ето някои от тях.

Планирайте посещението си предварително и не настоявайте, ако майката не е в настроение за гости.

Имайте предвид, че вашата приятелка или роднина може да се държи по-различно от обичайното, като това се дължи основно на хормоналните промени и новите ѝ отговорности и задължения на родител. Дайте ѝ време да се възстанови от раждането и да се почувства готова да посрещне гости у дома, за да се запознаете с бебето ѝ. Ако искате да ги посетите, първо говорете с майката и се уверете, че тя е в настроение за гости и планирайте бъдещата визита.

Съобразявайте се с графика на майката и бъдете точни.

Майчинството, колкото и прекрасно и вълнуващо да е, също така може да е много изтощително. Особено в първите месеци, когато за младата майка всичко е ново, непознато и се учи в движение. Ако сте се разбрали да се видите, съобразете се с нейния график и се стремете да бъдете точно навреме за срещата, за да не попречите на някое от заниманията с детето като кърмене и приспиване.

>> Любопитни факти за бебетата, родени през май <<

Не стойте твърде дълго.

Повечето майки още при предварителното уточняване на срещата подчертават, че визитата не може да е много дълга. Ако не сте го коментирали предварително, все пак имайте предвид, че твърде дългите посещения могат да уморят майката и да изнервят бебенцето.

Занесете храна.

За една майка, която е родила съвсем наскоро е почти невъзможно да пазарува, готви и да се приготви подобаващо за гости. Затова проявете такт и съобразете да купите храна, която да занесете, щом отидете на гости. Така няма вашата приятелка или роднина да се притеснява с какво ще ви посрещне и ще ѝ спестите ценно време, което да посвети на себе си или на бебето.

>> 5 начина да облекчим запека при бебе <<

Предложете на майката да почине за малко, а вие да пазите бебето.

Вие сте там да видите майката и новороденото, но имайте предвид, че умората в първите месеци след раждането е убийствена. Предложете на вашата близка да почине за половин-един час, а вие през това време ще пазите детето. Бъдете настоятелни, защото в първия момент тя ще изпита неудобство и няма да иска да приеме предложението, но ако настоявате, може да се съгласи и да ви е много, много благодарна.

Не давайте непоискан съвет.

Последното, от което се нуждае наскоро родила майка са поредица от съвети как да си гледа детето. Ако тя ви е попитала и помолила за съвет, разбира се, че ще ѝ дадете. Но не я съветвайте, без да е поискала вашата препоръка, тъй като това може да я изнерви и притесни допълнително, а тя със сигурност няма нужда от подобни емоции.

>> Българче се превръща в модна сензация в Instagram <<

Коментирай