Майчинство

Какво е емоционална дисрегулация при децата

И как родителите да се справят с нея

06.06.2019г. / 10 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички родители са се сблъсквали с крясъците и силния рев на децата си. Нормално е децата да изпадат в нервни изблици, когато например нещо не им се позволява. Но когато това се случва твърде често и продължава прекалено дълго или става внезапно и неочаквано за родителя, нещо може да не е наред. Възможно е да е налице емоционална дисрегулация.

Джуди Кац, специалист по трудова психология, специализирала в областта на сензорната обработка и поведенчески проблеми разяснява пред purewow.com какво точно представлява емоционалната дисрегулация.

10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца

Какво е емоционална дисрегулация?

Емоционална дисрегулация, според Кац, се отнася до способността на човек да регулира, управлява реакциите си на дадени стимули.

Екстремните ситуации могат да бъдат пусков механизъм, отключващ определен тип поведение. Например, представете си, че колега ви е откраднал заслугите и си ги е приписал или сте хванали съпруга си в изневяра. Първото, което ви се иска да направите, е да свиете юмруци, да тропнете с всичка сила върху масата и да крещите колкото глас имате.

Разбира се, няма да го направите, защото повечето хора се научават да владеят емоциите си в определени случаи и според конкретната форма на общуване. Помислете само какво би се случвало, ако всеки път, когато искате да крещите, го правите. Дали щяхте да бъдете добре приети в обществото. Ами ако всеки правеше така?

Ето какво представлява емоционалната дисрегулация при децата. Ако неконтролируемите изблици се случват по-често от допустимото, ако са прекалено дълготрайни и успокояването на детето не идва въпреки опитите от ваша страна като родител, възможно е да става въпрос за емоционални проблеми.

Защо това се случва, особено при децата?

Емоционалната регулация е ключова част от развитието на личността и зависи от чувството за сигурност и комфорт, което детето има в семейната среда и в околния свят. Това се отразява на нивата на самочувствие и самоувереност по-нататък в живота на детето като възрастен.

Един от ранните белези на проблеми с обработката на сензорни дразнения от околната среда, които също участват във формирането на емоционалните особености на детето, са сензитивност към шумове, нежелание да бъде докосвано или обратното – да бъде постоянно прегръщано и носено на ръце. Тези признаци подсказват, че детето не се чувства комфортно в собственото си тяло.

Свързани статии

По-нататък тези емоционални проблеми предизвикват тревожност, нервност, безпокойство, несдържана импулсивност, избухливост, враждебност, инертност и апатия в общуването, трудности в разбирането и спазването на неписани социални правила на поведение.

С какво се отличават родителите на успешните деца?

Така че, ако детето ви плаче неутешимо и удря с юмруци по масата, когато се опитате да му сервирате зеленчуци например, това е признак на емоционална дисрегулация.

Какво да правите, ако забележите това поведение?

Първо трябва да определите дали поведението на детето е моментен изблик на гняв или се касае за нещо по-сериозно. Обърнете внимание какво отключва изблиците на нервно поведение. Опитайте се да говорите с детето, с учителите му в училище или в детската градина, ако е необходимо обърнете се и към специалист психолог.

Коментирай