Майчинство

Защо да съхраня стволови клетки на моето бебе в България?

Какво означава „семейно банкиране“ на стволови клетки

05.10.2019г. / 14 28ч.
Мария Дуковска
Защо да съхраня стволови клетки на моето бебе в България?

През последните години съхранението на стволови клетки – т. нар. „семейно банкиране“ стана все по-популярно сред българските семейства. То обаче продължава да е обвързано с неяснота и несигурност по някои въпроси, съпътстващи целия процес по съхранение. С този текст целим да дадем отговор на някои от най-задаваните и най-важните въпроси за вас – бъдещите родители, на които им предстои да вземат подобен избор.

Какво означава „семейно банкиране“ на стволови клетки?

Това означава, че стволовите клетки, които се намират в пъпната връв на бебето, ще бъдат извлечени непосредствено след раждането, обработени и замразени за дълъг период от време. Нарича се семейно, защото те могат да бъдат използвани от цялото семейство – съвместимостта между различните членове на семейството е изключително висока – от 25% до 100%. При нужда биологичният материал може да се използва за трансплантации не само за детето, от което е извлечен (където съвместимостта е стопроцентова), но и за останалата част от семейството.

Защо стволови клетки от пъпната връв?

При едно сериозно заболяване, особено такова, нуждаещо се от лечение с трансплантация на стволови клетки, резервът от клетки, с който разполагаме, става неизползваем – той е изчерпаем, недостатъчен и увреден, за да се справи със заболяването. Тогава се налага да търсим стволови клетки, които да бъдат трансплантирани от чужд донор. В такива случаи изискванията към материала са изключително строги и сериозни – нужно е пълно съвпадение на антигените за тъканна съвместимост, което от своя страна понякога е дори невъзможно да бъде постигнато. Ако обаче имаме съхранени стволови клетки, ние просто можем да използваме тях. Затова и се съхраняват предварително – клетките, които се съдържат в пъпната връв, са най-много на брой, най-млади и с най-голям лечебен потенциал. Те могат да бъдат извлечени само по време на раждането. Затова и казваме, че то е уникална възможност – ако те не бъдат съхранени или дарени, ще се изхвърлят като биологичен отпадък. Процедурата по тяхното извличане съвпада с раждането и е напълно безопасна и за майката, и за детето.

Защо да предпочета „семейното банкиране“да се извършва в България?

Основен фактор, определящ разликата между това да банкираш стволови клетки в България или в чужбина, е времето. То значително наклонява везните в полза на българските алтернативи. Стволовите клетки трябва да бъдат съхранявани в определени условия, за да запазят лечебните си свойства. Колкото повече време прекарват извън такива условия, толкова повече от тях стават негодни за бъдеща употреба. Съхранението в чужбина е съпътствано от излишни процедури и логистични рискове, които водят до удължаване на цялостния процес и загуба на живи стволови клетки. Един от най-критичните моменти е именно логистиката около биологичния материал – със значително по-дълъг транспорт и възлагане на задачите на трети лица – транспортни и куриерски фирми, се увеличават рисковете и се намалява качеството и броят на съхранените клетки. Забавянето само със 72 часа води до умирането на 50% от извлечените клетки. Една от малкото български компании с подобна дейност – тъканна банка „Селена целс“ взима, обработва и замразява пробата задължително до шестия час и по този начин гарантира съхранението на до 99% живи клетки. Те не разчитат на външни фирми за който и да е от процесите и цялата процедура се извършва единствено от тях – пробовземане, обработка, транспорт и съхранение, а стратегическата локация – намирайки се в центъра на България – град Пловдив, само улеснява успешното протичане на процеса.

Какви са гаранциите, че ако тъканната банка, на която се доверя, фалира или преустанови дейност, стволовите клетки ще останат невредими и ще продължат да се съхраняват за периода на договора?

Всичко, свързано с дейността на компаниите в България, се контролира от Министерството на здравеопазването. Дейността на тъканна банка „Селена целс“ и всяка „единица“ умбиликална кръв, взета от тях, се контролира не само от министерството, но и от изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Всички изисквания са покрити – едно от тях, бидейки задължение за предоставяне на сигурност в случай на „форсмажорни обстоятелства“ и застраховка за пациентите, доверили се на тъканната банка. Една от застраховките, които предлага тъканната банка, е да има договорни взаимоотношения с друга такава компания в България, която да приеме и гарантира качественото и безопасно съхранение на пробите.

За какъв период се съхраняват стволови клетки?

Съобразно законовите уредби, приетите европейски директиви и нормативни документи в България, минималният период на съхранение е 20 години. След навършване на пълнолетие на детето, от чиято пъпна връв са извлечени клетките, то става законен собственик на пробата и трябва само да реши дали да продължи периода на съхранение. При желание се извършват тестове за виталност и срокът на съхранение се удължава до 30 години.


Взимането на решение, свързано с бъдещето на вашето семейство, е от изключителна важност. Свържете се с професионалистите на тъканна банка „Селена целс“, които ще отговорят на всички ваши въпроси, ще ви предоставят експертен съвет и подкрепа, за да направят взимането на един информиран избор по-лесно и по-достъпно за вас. Може да ги намерите на www.selenacells.com или info@selenacells.com.

 

Коментирай