В сезона на настинките и гриповете, причиняващи най-много проблеми на по-възрастните и децата, електронното ни списание предлага на вниманието Ви интервю с Д-р Нина Яръкова, педиатър в “Майчин дом”, София, с внимание, фокусирано към децата.

Вярно ли е, че децата боледуват по-често от грип отколкото възрастните и че усложненията при тях са по-чести?
Да, вярно е, че детският организъм е по-податлив на грипната зараза в сравнение със здравия възрастен индивид в активна възраст. По-рисков контингент са децата от кърмаческа възраст (особено от 6-я месец – дотогава организмът на кърмачето е относително протектиран от преминали вътреутробно майчини антитела срещу редица болестотворни причинители) до около 5 годишна възраст. Това се дължи на съчетаване периода на активен растеж с успоредно разработване на собствен имунен опит и защита. В тази възраст децата имат все повече разностранни контакти с много хора – особено с разнородна детска среда и се срещат за първи път с множество вируси и бактерии, към които имунната им система трябва да разработи съответни защитни антитела. Тъй като собствената имунна защита е в процес на узряване и усъвършенстване, организмът не може винаги сам да се предпази и усложненията са по-чести.

Как една майка може да различи състоянията на настинка и на грип у своето дете?
Най-лесно грипът и настинката могат да се различат по начина на поява на оплакванията, по вида и силата на симптомите. Настинката протича с постепенно настъпващи хрема ± кихане (често) ± запушен нос (обичайно) ± болки в гърлото ± суха, но не мъчителна кашлица ± лека отпадналост, но не умора и изтощение ± леки мускулни болки ± рядко ниска температура (под 38 градуса). Грипът започва рязко и внезапно с висока температура + суха, дразнеща, често мъчителна кашлица, засилваща се, често придружена от болки зад гръдната кост + болки по мускули и стави ± понякога кихане, запушен нос и хрема + бързо настъпващо силно изтощение и отпадналост (т. е. нарушено в различна степен общо състояние на организма), които могат да продължат 2-3 седмици.

Какво трябва да се предприеме при първи признаци на грип?
При първи съмнителни признаци на грип трябва да се започне с обилно приемане на течности (билкови чайове, бульони), много витамини – задължително и витамин C; много пресни плодове и зеленчуци; проследяване на телесната температура (особено при децата – поне 3-4 пъти дневно); задължително консултиране с лекар; домашен режим; използване на еднократни предпазни маски и ограничаване на контактите на болния особено с малки деца, бременни и възрастни хора с цел ограничаване разпространението на грипа и предпазването им от заразяване; приемане на съответни медикаменти по лекарско предписание.
Уместно е незабавно прилагане (още при първите симптоми, по възможност в първите 12 до 24 ч.) на специфичен противогрипен препарат – напр. Tamiflu, който директно атакува грипния вирус, прекъсва размножителния му процес и по този начин прекъсва симптомите на заболяването.

Има ли вече антивирусни средства и за деца?
Да – противогрипните ваксини са възможна профилактика, а вече разполагаме с директното противогрипно средство Tamiflu – индицирано за употреба и от деца, като на пазара е и специална форма – сироп с удобна пипета за точно дозиране.

Къде и кога е мястото на антибиотиците при заболяване от грип?
На фона на грип антибиотик се прилага при настъпили усложнения – борбата с грипния вирус може да изтощи организма, особено имунната система и да се насложи бактериална инфекция с последващо добавяне и усложняване на симптомите.

Необходимо ли е да се спазва специален режим на хранене, добавка на витамини и други с оглед предпазване заболяване от грип при децата?
Категорично да! За да растат децата здрави и неподатливи на грип и други вирусни и бактериални инфекции е задължително преди всичко системно закаляване и рационално хранене. Децата трябва да прекарват колкото е възможно повече време навън целогодишно, с цел не само разходка, а да играят, да се движат – нека да тичат, да спортуват и да се обличат колкото е възможно с по-малко дрехи! Уместно е през зимния сезон да получават достатъчно витамини – най-добре в суров вид под формата на пресни плодове, зеленчуци и прясно изцедени сокове от тях. Може да се добавят от време на време и витамини – мултивитамини и особено витамин C. Рационалното хранене включва балансиране на всички основни групи храни – месо, мляко, яйца, плодове, зеленчуци, масло. Любимите на децата чипс, “Снакс”, “Зрънчо”, тестени и сладки изкушения намаляват до минимум апетита, а нямат полезна хранителна стойност и витаминно съдържание.