Семейство

Лесни рецепти за домашна бебешка кухня

Експериментирайте с най-различни вкусови комбинации

09.06.2023г. / 13 22ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

След като сте успели да захраните вашето бебе и ако сте решили да продължите храненето му с домашно приготвена храна, вероятно след определен период започвате да се чудите какво точно да му приготвите. В следващите редове ще ви предложим няколко рецепти, които освен здравословни и вкусни, ще заредят вашето мъниче с необходимите хранителни вещества за неговия растеж. Ето ги и тях:

Пюре микс от картофи

За да разнообразите вкуса на обикновения картоф, към него можете да добавите батат (сладък картоф), червен картоф, пресен или обикновен. Сладкият картоф е доста популярен напоследък и това изобщо не е случайно – в състава му влизат: витамин C, фибри, манган, витамин B6, мед, калий, ниацин и др. Той съдържа по-малко въглехидрати в сравнение с обикновения картоф и не на последно място – има прекрасен вкус, който малките деца харесват. За да стане вашето пюре още по-вкусно, вместо да варите картофите във вода, направете това на пара. По този начин те ще запазят повече от полезните си свойства и няма опасност да ги преварите. Отмерете нужното количество според възрастта. По желание можете да добавите масло, адаптирано мляко (или кърма) месо, риба или жълтък.

Пюре от сладък картоф и спанак

Тук отново главен герой е сладкият картоф, но този път миксиран със спанак. Разбира се, целта е да „скриете“ спанака, който е много полезен, но за съжаление малчуганите често го недолюбват. Внимавайте с количеството, тъй като зеленолистното растение има интензивен вкус. Няколко листенца са достатъчни.

Пюре от ориз, круша и извара

Това пюре е идеално за следобедна закуска. Оризът ще добави гъстота, а пък крушата ще придаде любимия на децата сладък вкус. За да имате пълният набор от хранителни вещества, към тях можете да добавите и извара. Вкусът ѝ няма да се усети, а същевременно тя е прекрасен източник на протеини.

Пюре от ориз, спанак, зелен фасул и мляко

Зеленият фасул е много полезен, тъй като съдържа силиций, витамин К и освен това – два пъти повече желязо от спанака. За да направите пюрето „по-ядливо“, за предпочитане е да миксирате вместо с вода, с адаптирано мляко или кърма. По желание можете да добавите съвсем малко количество масло.

Пюре от пащърнак и грах

Захранването е периодът, в който ние, родителите, откриваме всъщност колко вкусен е пащърнакът. Той съдържа калий, манган, магнезий, фосфор, витамин B, витамин C, Е и К. За да направите консистенцията на пюрето по-гъста, добавете грах. Както вече споменахме, за предпочитане е да готвите на пара, а не да варите.

Пюре от авокадо и круша

Свързани статии

Макар и авокадото да не расте по нашите земи, то вече е част от много наши любими рецепти. Ако вашият малчуган обаче не харесва вкуса му, можете да го приглушите, като го смесите с круша. По желание можете да добавите извара.

Пюре от праскова и тиква

Преди време на плодовете с власинки се гледаше с недоверие, но към днешна дата последните тенденции ги въвеждат като храна още след 6-ия месец. За да комбинирате вкусовете и полезните им съставки, можете да смесите тиква и праскова. По желание можете да добавите и адаптирано мляко или кърма, или пък бебешки овесени ядки (подходящи след 8-ия месец).

Пюре от сладък картоф и червена леща

Едва ли можете да накарате много лесно някой мъник да хапва леща с охота, но ако изберете нейния червен вариант и го комбинирате със сладък картоф, вероятно ще имате успех. Освен вкусно, това пюре е засищащо и полезно.

Коментирай