Лимонови къпкейкове с глазура

22 септември 2018 | 06:27 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 чаши брашно
½ чаена лъжица сол 
1 чаша масло, размекнато на стайна температура 
2 чаши захар
4 яйца на стайна температура 
1 супена лъжица ванилов екстракт 
2 супени лъжици лимонови корички 
1 чаша прясно мляко 
2 и ½ супени лъжици лимонов сок
За крема:
2 чаши охладена течна сметана
¾ чаша пудра захар 
1 и ½ супени лъжици пресен лимонов сок
90 мин

  • Порции: 30

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 190 градуса. Покрийте 30 броя форми за мъфини с хартиени кошнички.

Смесете брашното със солта в купа. В друга купа смесете маслото и захарта с помощта на миксер. Сместа трябва да стане мека и пухкава. Разбийте яйцата едно по едно като изчаквате всяко да се разбие добре преди да добавите следващото. Към тях добавете ванилията и лимоновите корички.

Внимателно разбийте брашнената смес заедно с маслото, като изсипвате на части, редувайки част брашно, прясно мляко и лимонов сок, пак брашно. Когато се смесят напълно, разбийте за последен път с миксера. Внимавайте да не прекалите с разбиването.

Напълнете по ¾ от подготвените формички с тестото. Печете в предварително загрятата фурна до суха клечка или около 20 минути. Извадете къпкейковете и ги охладете за 10 минути преди да ги извадите от формите.

За крема: 

Разбийте с миксер студената сметана в охладена купа – отначало на ниска скорост, след това на по-висока. Внимавайте да не разбиете прекалено много сметаната, защото ще се пресече. Когато започне да се сгъстява, добавяйте по малко пудра захар и лимонов сок. Увеличете още малко скоростта и разбийте за последно. Кремът ще е готов, когато при изваждане на бъркалките се получат връхчета.

Гарнирайте къпкейковете с крема.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай