Украински борш с червено цвекло и боб

21 април 2016 | 12:50 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
3 големи глави червено цвекло
2 големи картофа, нарязани на кубчета
4 супени лъжици олио
1 глава лук, ситно нарязана
2 моркова, настъргани
½ зелка, тънко нарязана
1 голяма консерва сварен боб
2 дафинови листа
6 чаши разтворен пилешки бульон
5 супени лъжици кетчуп
4 супени лъжици лимонов сок
1 щипка черен пипер
1 щипка копър, нарязан
1 щипка сол
10 чаши вода
180 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Напълнете голяма тенджера с водата. Добавете цвеклото. Покрийте го и варете за около час. Готово е, когато е напълно меко и лесно за разрязване. Оставете да се охлади като не изхвърляте водата.

Нарежете картофите. Сложете ги в същата вода да се варят около 20 минути. Настържете морковите, нарежете лука и добавете към картофите. Изсипете олиото в тенджерата. След това прибавете кетчупа и разбъркайте.

Ред е на зелето – добавете и него след като сте го нарязали на тънко. Цвеклото вече трябва да се е охладило и е готово за рязане. Нарежете го на кубчета и го върнете обратно в тенджерата при другите зеленчуци. Изсипете и боба като предварително сте го отцедили и изплакнали от водата в консервата. Прибавете бульона, лимоновия сок и подправките.

Похлупете с капак и варете още 15 минути. Извадете дафиновите листа и сервирайте.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай