Питка Богородица за Бъдни Вечер

Питка Богородица за Бъдни Вечер

Продукти:
брашно - 500 г + за омесване мая - 1/2 кубче прясна вода - 250 - 300 мл сол - 2 ч.л. захар - 1 ч.л. олио - 2 с.л. оцет - 1 с.л.

0
Приготвяне:
Питката беше приготвена за Бъдни Вечер. Приготвила съм я, като в чаша слагам захарта и натрошената мая, добавям 100 мл леко затоплена вода и оставям да шупне 20 минути. Брашното пресявам три пъти в дълбок съд ( не пропускайте тази стъпка, понеже по този начин вкарвате въздух и тестото става по-пухкаво), в средата правя кладенче и изсипвам олиото, солта, оцета и останалата вода (също леко топла). Разбърквам добре и доомесвам, добавяйки още брашно. Тестото трябва да се получи леко лепнещо, оформяме го като топка в купата, намазвам го с олио и покривам купата с кърпа. Така оставям да втаса около час в топла стая - понеже ястията за Бъдни вечер не са малки, като количество и изискват време, специално аз замесвам тестото предната вечер и го поставям в хладилника, но не го оставяйте извън хладилника, защото ще превтаса. След като увеличи обема си, е желателно да премесим още веднъж тестото, оформяме го под формата на питка, като в средата слагаме увита добре във фолио паричка.Слагаме питката в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Печем в предварително затоплена на 180 градуса фурна, след изпичане я завиваме в кърпа.Украсата на тази питка съм я направила, след като съм опекла питката, с прогаряне на тестото на определени места до получаване на образ (отне ми около 30 мин рисунката - малко бавничко става, но е много красива).Може да ползвате силно нагорещен шиш, поялник или пък пирограф - и трите неща ще ви свършат работа.
  • diana.androva.7