Коледни тарталети Jolie

Коледни тарталети Jolie

Продукти:
За сладкото маслено тесто: *300 гр. бяло брашно *200 гр. студено масло *100 гр. кристална захар *1 бр. яйце *5 гр. канела на прах *1 бр. ванилия на прах За пълнежа: *100 гр. бели стафиди *50 гр. сушена папая *50 гр.сушено манго *100 гр. натурални черни фурми *100 гр. сушени сливи без костилка *100 гр.сушени смокини *100 гр. орехови ядки *1 бр. голяма ябълка *1 ч.л. настъргана портокалова кора *пудра захар за поръсване

1127
Приготвяне:
За масленото тесто смесете брашното с ванилията и канелата в голяма купа.Нарежете студеното масло на малки кубчета и го добавете към тях.С пръсти стрийте добре маслото,за да се получат много фини трохи.Не задържайте прекалено дълго ръцете си в сместа,за да не се затопли маслото и да се разстопи.Прибавете захарта и разбъркайте.Сипете разбитото предварително яйце и замесете масленото тесто.Оформете на топка.Завийте в домакинско фолио и оставете на студено да си почине 30 мин. Нарежете всички сушени плодове на малки парченца, с изключение на страфидите.Почистете ябълката от семките и дръжката.Настържете я на ренде без да я белите.Добавете я към сушените плодове заедно с портокаловата кора и начупените на дребно орехови ядки. Разточете 2/3 от тестото с дебелина 3 мм.Изрежете кръгове с диаметър малко по-голям от този на формите ви за тарталети.Притиснете към дъното и стените на формите и отстранете излишното по краищата.Напълнете ги с приготвената плънка от сушени плодове с лек връх.Разточете останалото тесто и изрежете с форми за сладки фигурки на коледна тема.Украсете отгоре тарталетите с тях и леко притиснете с длан.Сложете формите в плитка тава и печете в загрята фурна на 200 градуса до зачервяване. След готовност ги извадете и оставете да се охладят.Ако формичките ви нямат отделящо се дъно много внимателно ги обърнете в длан и с леко стискане краищата на формата ги освободете.Поръсете с пудра захар.
  • irina.a.jolie