Бременност

Може ли бременната жена да чисти – позволени и забранени дейности

От кои домакински задължения да кръшка бременната жена

15.01.2013г. / 17 41ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Бременността не е болестно състояние, а напротив – празник за цялото семейство, който продължава цели девет месеца. И тъкмо тук е проблемът – за този дълъг период от време жената продължава да работи, готви, чисти и подрежда дома. Кои домакински дейности може да правите без проблем и с кои е нужно да внимавате, за да запазите здравето си и това на бебето?

Във всекидневното почистване на пода с прахосмукачка и парцал, пране с пералната машина и гладене сигурно се справяте сами. Но не си и помисляйте да започнете основно голямо чистене на цялата къща. За тази цел помолете майка, сестра, свекърва, съпруг, съседка, приятелки да ви помогнат или наемете професионална фирма.

Свързани статии

Главната опасност при всеки етап от бременността, но най-вече в третия триместър, е рискът от падане. Най-честите домашни злополуки с бременни жени се случват при сваляне/закачване на пердета, качване на стол/стълба за подреждане на гардероби или високите шкафове в кухнята и миене на прозорци.

Заменете химическите препарати с екологични. Откажете се от класическата белина. Потърсете гелообразни и прахообразни препарати, които нямат остра задушлива миризма. Докато миете с тях, отворете прозореца, за да влиза свеж въздух и/или си сложете маска на лицето.

Ако досега сте чистили без гумени ръкавици, време е да се научите да ги използвате, защото всички химически елементи от препаратите, които попадат през кожата в организма ви, стигат и до бебето.

В последните месеци от бременността е важно правилно да се навеждате, за да не травмирате гръбначния стълб. Това става като клякате бавно, със сгънати колене. Изправянето също трябва да е бавно и внимателно.

Редувайте работа и почивка. На всеки половин час полегнете, за да си починат мускулите ви. Научете се да се вслушвате в организма си – ако сте изморени и не ви се работи – не го правете.

Коментирай