Боб и царевица трябва да има на трапезата на Андреевден. Снимка: istock
Андреевден дава началото на зимния цикъл празници в народния календар. Празникът отбелязваме на 30 ноември, като освен с името Андреевден той е популярен и като Едрей, Мечкинден.
В църковно-християнския календар денят е посветен на свети апостол Андрей Първозвани – пръв последовател на Христос.
Според народните вярвания от Андреевден денят започва да нараства колкото едно зърно от просо. За това традиционната храна на празника е жито, нахут, царевични зърна, боб, леща, царевица, булгур и пита.
Вижте кои задължителни ястия се слагат на трапезата за Андреевден:
Обичаят повелява на празничната трапеза да има питка с кръст на нея, която да се разчупи от най-възрастния мъж в дома. На масата се слагат ястия с боб, леща, царевица, булгур. Хубаво е да има ястие с тиква и подсладено жито.
Друга традиция гласи, че на Андреевден трябва да се сварят в общ съд различни зърнени култури, като най-добре е в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади.
Според някои поверия всеки в дома трябва да хапне от домашното вариво, било то леща, боб, булгур, за да бъде здрав през новата година и да има късмет.