Бременност

Най-честите вагинални проблеми, които се срещат при бременност

Бактериална вагиноза и цистит

22.08.2013г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато очаквате бебе винаги се стараете да получите максимално полезна информация от интернет, купувате специализирана литература, допитвате се до близки приятелки, минали по този път. Но винаги има и нещо, което ще пропуснете и това е съвсем нормално.

Като промените, които настъпват в тялото ви по време на бремеността. Дори цялата информация, която получавате няма да може да ви подготви напълно за тях. Каквито и промени да настъпят, не  бива да изпитвате притеснения да ги споделите с наблюдаващия ви лекар.

Често срещани промени са тези свързани с вагиналната област. Много дами се притесняват да говорят за тях. Вагиналното здраве е от голямо значение особено по време на бременност. Най-често срещаните вагинални неразположения през деветте месеца  са:

  • Бактериална вагиноза 

Тя е най-честото вагинално състояние. Когато не се лекува навреме, тя може да бъде причина за преждевременно раждане или спонтанен аборт. Затова е много важно да обърнете внимание на симптомите, които ще подскажат за това състояние и да се консултирате с лекар. Бактериалната вагиноза се дължи на промяна на нивата на  рН, както и на бактериалния баланс на влагалището. Когато този баланс се наруши, тогава  се увеличават анаеробните бактерии. Състоянието може да бъде разпознато по следните симптоми:

  1. бяло течение от вагината
  2. необичайна и неприятна миризма, дори след тоалет
  • Цистит

Причинява се от бактериална инфекция. Винаги се изпишквайте докрай, не бива да задържате урина. Натискът върху пикочния мехур (по време на бременност) може да доведе до запушване на пикочните пътища, което да е причина за непълното изпразване на пикочния мехур. Ако усетите:

  1. болка или парене по време на уриниране
  2. чувство на слабост и неразположение
  3. забележите кръв по време на уриниране
  4. промяна в цвета и мириса на урината, веднага се консултирайте с лекар.

Пийте много вода и сок от червена боровинка (или чай).

  • Млечница

Във влагалище се срещат бактерии, гъбички и микроорганизми, което е съвсем естествено. Когато те функционират правилно помежду си, поддържат здравето на влагалищната среда. Но когато тези гъбички (Candida albicans) се размножат в големи количества, предизвикват заболяване наречено млечница, което протича със следните неприятни симптоми:

  1. бяло течение
  2. болка и дискомфорт по време на секс
  3. сърбеж и парене
  • Инконтиненция

Това е състояние, изразяващо се в невъзможността да се задържи урина. По време на бременност се дължи на по-малко пространство за съхранение на урината в пикочния мехур. Съвсем нормално е, когато се засмеете, кашляте, кихате, да изпуснете малко количество урина. Пийте много вода и внимавайте как наддавате килограми. Редовно правете упражнения за стягане на тазовите мускули.

Обръщайте внимание на всеки симптом и се грижете добре за себе си.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
офф, ужасно е да си бременна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар