Бременност

Най-честите кожни промени по време на бременност

Акне,стрии и...

19.09.2013г. / 15 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност промяната в хормоните оказва влияние и на състоянието на кожата. Освен неприятните и почти непоправими стрии, има още няколко кожни промени, които стават най-често. Вижте кои са.

Хиперпигментация

Получава се най-често в областта на лицето. Причината за появата на тези кафеникави петна е увеличаването на меланина, вещество, което е отговорно за цвета на кожата и косата.

Мелазма е форма на хиперпигментация. Тя се характеризира с тен или кафяви петна, които се срещат в областта на лицето. Едно от най-често срещаните състояния при бременните.

Червени подутини по кожата, които сърбят – уртикариални папули и плаки. Тези лезии предизвикват сърбеж и парене. Обикновено са с размер колкото грахово зърно, но се разполагат на голяма площ по кожата. Срещат се по краката, ръцете, седалището и корема.

Свързани статии

Акне

Обикновено акнето по време на бременност не е толкова силно изразено както през пубертета. Избягвайте абразивни измиващи гелове, намалете до минимум мазните храни. Правете си отвара от магданоз, с която да обтривате лицето си.

Линия по кожата, която започва от пъпа и завършва към срамната кост. В първите седмици тя е светла, но постепенно потъмнява и става по-забележима. Тя ще изчезне няколко месеца след като родите бебето.

Ако преди бременността по кожата си сте имали лунички, бенки, техният цвят по време на бременността ще се засили. Ареолата и зърната ви също ще потъмнеят. Но след раждането ще се върнат към първоначалния си цвят.

За пигментните петна се продават специални мехлеми, които да намалят тяхната видимост. Добре е всекидневно да хидратирате кожата си, за да избегнете появата на стрии. Ако кожните проблеми са във вид на лезии, които сърбят, добре е да се консултирате с лекар.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията: ( преди 10 години )
Както пише в материала има мехлеми за пигментацията. Линията на корема и потъмняване на аеролите ще възвърнат първоначалния си цвят, след като се роди бебето. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
А махат ли се тия гадости после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар