Бременност

Астмата може да забави процеса на зачеване

Обърнете внимание, ако имате астма

28.11.2013г. / 10 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато се опитвате да забременеете, от първостепенно значение е вашето здраве и това на партньора ви, особено ако страдате от астма. Учени твърдят, че системното възпаление, което води до астма може да увреди оплодителната способност. Изследването проведено от датски учени наблюдавало двойки близнаци.

При жените с анамнеза на астма, учените откриват, че е с 25 процента по-вероятно процесът на зачеване да се забави с една година, за разлика от тези, които нямат астматични проблеми. Екипът от University Hospital Bispebjerg в Дания е анализирал малко над 15 000 двойки жени близнаци, от които 955 са били с анамнеза на астма. От тях 27% са правили опити повече от година да заченат, докато процентът при жените без астма е бил 21,6.

Свързани статии

Въпреки това учените споделят, че ако астмата се наблюдава и контролира чрез необходимите медикаменти и терапии, този срок може да бъде намален. Ако правите планове за бебе и страдате от астма, добре е да се консултирате с вашия лекар. Ако сте от тези, които въпреки проблема не сте се отказали от тютюнопушенето, сега е моментът това да се случи.

Пушенето влияе отрицателно както на вашето здраве, така и на здравето на детето, в случай, че продължите да пушите през бременността. Когато заченете и спазвате съветите на лекарите за контрол на астмата, учените са категорични, че може да имате една спокойна бременност, която да премине без особени усложнения.

Коментирай
Свободно време