Бременност

Бременност при наднормено тегло

Какво трябва да знаете за наднорменото тегло, когато планирате бременност?

04.12.2013г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За да премине една бременност без усложнения, жената трябва да е в добро здраве и преди самото забременяване. Често фактори като нередовно хранене, стрес, хормонални проблеми са причина опитите за бебе да са неуспешни. Друг проблем, на който трябва да се обърне внимание е наднорменото тегло. Какво трябва да знаете за него, когато планирате бременност?

Когато правите планове за бебе задължително е да обсъдите това с вашия личен лекар или гинеколог. Наднорменото тегло по време на бременност крие риск от появата на гестационен диабет. При дамите с повече килограми лекарите задължително назначават изследвания, които да покажат нивата на кръвна захар, които ако се повишат драстично през бременността, крият риск и от вродени дефекти при бебето и спонтанен аборт. Ако имате роднина с диабет, добре е да споделите това с лекаря.

Изследвайте индекса на телесната си маса

Високият индекс на телесна маса е важен, когато планирате бременност. Когато нивата са над нормата, това крие риск от развитието на гестационен диабет, гестационна хипертония както и много други здравословни проблеми по време на бременност. Редица проучвания показват, че ако жената успее да загуби дори 10% от телесното си тегло преди бременността, тя значително намалява риска от бъдещи усложнения.

Не се препоръчва драстична диета

Ако сама не бихте могли да изготвите здравословен хранителен режим, не пристъпвайте към спазването на нездравословни диети. Това има отрицателен ефект върху вашето здраве и процеса на зачеване. Обърнете се към диетолог, който да изготви подходящ хранителен режим за вас. Хранете се с много плодове, зеленчуци, протеини, както и храни, богати на фолиева киселина.

Следете месечния си цикъл

Наднорменото тегло оказва влияние върху хормоните, отговарящи за овулацията. Затлъстяването и наднорменото тегло са едни от първите причини, които могат да нарушат хормоналния баланс в тялото ви и това да се отрази на овулацията. Нередовната овулация или липса на такава са причини за безплодие при жените.

Свързани статии

Обърнете внимание на формата на тялото

Познати са два типа фигури – крушовидна и с формата на ябълка. Първите трупат излишни мазнини в областта на бедрата и ханша. Дамите с фигура като ябълка трупат в горната част на тялото си и съответно в коремната област. Натрупването на мазнините е причина за повишеното отделяне на естроген.

Излишъкът на този хормон се отразява неблагоприятно върху зачеването. Високите нива на естрогена намаляват нивата на фоликулостимулиращия хормон и по този начин яйцеклетките или не узряват, или узряването им се забавя.

Мъжете също са засегнати от наднорменото тегло

Излишните килограми могат да повлияят върху количеството и качеството на спермата при мъжете, особено при тези, които страдат от диабет тип 2. Наднорменото тегло намалява нивата на тестостерона, който е ключов за производството на сперматозоиди.

Ако все пак не сте се допитали предварително до лекар и опитите за бебе са неуспешни, добре е да потърсите помощ, за да бъдат направени пълни медицински прегледи, които ще включват и пълен хормонален анализ.

Коментирай