Бременност

Ранни симптоми на преждевременно раждане

Най-важното е да не изпадате в паника

17.03.2014г. / 13 25ч.
Илияна Николова
Снимка:Photl

Снимка:Photl

Обикновено бременността трае най-малко 37 седмици, но около 7% от бебетата се раждат преждевременно. Лошото е, че веднъж започнало, преждевременното раждане не може да бъде избегнато или спряно. Затова е добре да бъдете подготвени за знаците и симптомите, които подсказват за това рисковано състояние.

Ето някои от най-значителните предупредителни знаци, че раждането започва преждевременно.

  • Всяко необичайно зацапване, кървене, воднисто течение, слуз или смесено течение с кръв, са потенциални знаци, че нещо не е наред. При такива състояния трябва непременно да се консултирате с лекар, за да се изключи вероятността от изтичане на околоплодните води.
  • Болки, наподобяващи тези от месечния цикъл, продължаващи повече от един ден, са повод за незабавен преглед.
  • Коремна болка.
  • Усещане за парене при ходене до тоалетна. Разбира се, това може и да е симптом на пикочна инфекция, но все пак е повод да се прегледате.
  • Замъглено виждане или мигащи светлини в полезрението, внезапно подуване, тежко главоболие или болка в горната част на корема (които могат да са признаци и на прееклампсия).
  • Контракции – след 20-тата седмица много жени изпитват така наречените контракции на Бракстън Хикс, които не са опасни. Но ако контракциите ви продължават прекалено дълго и се засилват, това може да е знак за преждевременно раждане.
Свързани статии

Какво ще стане ако родите по-рано?

Първо, не изпадайте в паника! Потърсете лекарска помощ. Ще ви бъдат направени необходимите изследвания, ще бъде измерена сърдечната честота, ще бъде направен преглед с ултразвук.

Ако симптомите на преждевременно раждане са предизвикани от някаква инфекция, лекарите най-вероятно ще я овладеят. Ако признаците се появяват преди 35-тата седмица, най-вероятно ще ви бъдат предписани стероидни лекарства за развитие на белите дробове на бебето, за да бъде подготвено за преждевременното появяване на бял свят. Също така ще ви бъдат изписани лекарства за забавяне на раждането, за да може то да бъде отложено максимално във времето.

Тези лекарства не се изписват за продължително лечение, тъй като имат странични ефекти. Обикновено раждането се забавя с около 48 часа, което е решаващо за вашето бебе.

Коментирай