Бременност

Предразсъдъци за секса по време на бременност

От какво се притеснявате?

03.04.2014г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl.com

Снимка: Photl.com

Сексът по време на бременност за много жени е табу. Понякога желанието липсва, а понякога е възпрепятствано от редица предразсъдъци. Без съмнение сексът в този период от живота е различен, не само усещанията могат да се променят, но и емоционалната нагласа.

Какво може да възпре желанието ви за секс по време на бременността и как се променят усещанията, вижте в следващите редове.

Притеснения, че бебето ще бъде „промушено“

Това е едно от най-често срещаните притеснения на двойките, особено на мъжете. Когато става въпрос за полово сношение по време на бременност, много от бъдещите родители се боят да не засегнат чрез действията си бебето, особено в последния триместър, когато то е достатъчно голямо и близо разположено към родилния канал.

Но не се бойте – бебето е разположено в достатъчно здрава околоплодна торбичка, чиято мембрана има за цел именно да предпазва бебето. Понякога може да има проблем с плацентата или шийката на матката. При тези състояния след консултация с лекар се преценява дали майката трябва да се въздържа от сексуални контакти. Но ако такива състояния липсват – не се притеснявайте!

„Тялото ми не е секси“

Другата най-често срещана пречка за секса по време на бременността е емоционалният предразсъдък, че тялото на бременната жена не е достатъчно привлекателно, колкото е било преди. Просто се отървете от тази натрапчива мисъл! Много жени се притесняват и изчакват твърде дълго с интимностите след раждането, докато влязат отново във форма. Тези излишни притеснения могат да прераснат в депресивни психологически проблеми, които могат сериозно да повлияят не само на сексуалния ви живот, но и на други сфери от социалните ви взаимоотношения с околните.

Свързани статии

„Сексът ще предизвика преждевременно раждане“

Сексът може да предизвика раждане. Факт. Но само в случаите, в които тялото ви вече е почти готово за този момент. Тоест, за да се стигне до предизвикване на раждането, е необходимо преди това да са се задействали рецепторите, които маркират хормоните окситоцин и простагландин, които от своя страна спомагат за започване на раждането. Тези два хормона се отделят по време на оргазъм, но без активирани рецептори за тях, трудно би започнало раждане.

„Няма да ми хареса“

Много жени се отказват предварително от насладата от секса, защото мислят, че няма да е същото. Понякога бременността просто „изключва“ желанието за интимност, влечението към партньора намалява драстично. Но се наблюдава и друг феномен по време на бременността – супероргазмът, за който много жени споделят, че не са преживявали по никое друго време от живота си. Това се дължи на множеството хормони, отделяни по време на бременността, които спомагат за по-изявените усещания по време на акт. Тази фаза от живота не бива да ви възпира, ако имате желание.

„Може да боли“

Обикновено много бременни жени не намират секса за болезнен, но тъй като бременността – особено в началото и края – е пълна с „неудобства“, много жени смятат, че тези неудобства ще причинят и болки. Просто сменете позите! Намерете своята най-удобна и удовлетворяваща поза и се насладете!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Така е пълни глупости са това. Не им вярвайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време